KAKO DA POTPUNO OČISTITE TEPIH SA SODOM BIKARBONOM I SIRĆETOM: Ovaj recept skida najtvrdokornije mrlje

Sve za dom
KAKO DA POTPUNO OČISTITE TEPIH SA SODOM BIKARBONOM I SIRĆETOM: Ovaj recept skida najtvrdokornije mrlje
Očistite sve vrste mrlja na tepisima u svojem domu pomoću jednostavne metode američke stručnjakinje za zeleno čišćenje Tonyje Harris, piše Sensa.hr.

Očistite sve vrste mrlja na tepisima u svojem domu pomoću jednostavne metode američke stručnjakinje za zeleno čišćenje Tonyje Harris, piše Sensa.hr.

Mrlje se događaju, ali njihovo uklanjanje ne mora značiti da trebate upotrijebiti kupovna kemijska sredstva za čišćenje. Izraditi vlastito domaće sredstvo za čišćenje tepiha jednostavno je i učinkovito. Bez obzira što pokušavate ukloniti ili kakvu vrstu tepiha imate, za sve postoji rješenje.

Stručnjakinja za zeleno čišćenje Tonya Harris vodi nas kroz čišćenje tepiha svakodnevnim sastojcima koji su vjerojatno već u vašoj kuhinji.

Određeni proizvodi za čišćenje ne samo da mogu predstavljati prijetnju našoj koži i zdravlju dišnih putova, već mogu biti i skupi! Iznenadili biste se dokle ide otopina octa u vašem domu, a košta gotovo ništa. Zapravo ste vjerojatno već pri ruci imali sve sastojke za domaće sredstvo za čišćenje tepiha.

Ovaj recept od dva sastojka trebao bi djelovati na većini tepiha i većini površinskih mrlja. Ključ čišćenja mrlja je što brže doći do mrlja i uvijek prvo upiti što više možete papirnatim ručnikom ili krpom. Kao i uvijek, provjerite upute za njegu svojih tepiha jer mogu imati posebne napomene koje biste trebali imati na umu.

Potrebni materijali:

Soda bikarbona
Bijeli ocat
Voda
Krpa od mikrovlakana
Alat za struganje (poput strugalice za tijesto ili špatule) za sve slijepljene mrlje
Koji ocat je najbolji za čišćenje i kako ga koristiti?

Metoda:

Upijte što više mrlje čistom krpom. Ostružite sve što se slijepilo.
Pospite mrlju tankim slojem sode bikarbone.
Poprskajte otopinom jednakih dijelova bijelog octa i vode.
Pustite da se stoji nekoliko minuta i promatrajte kako kombinacija podiže mrlju s tepiha.
Tapkajte mrlju - nemojte utrljavati sredstvo za čišćenje.
Ako i dalje ostane mrlja, ponovite po potrebi.
Kako prilagoditi ovu metodu tvrdokornijim mrljama?

Blato / prljavština:

Obrišite sve dijelove blata ili prljavštine papirnatim ručnikom ili krpom.
Upotrebite strugalicu ako je potrebno kako biste ostrugali tvrdokornu prljavštinu.
Pospite sodu bikarbonu i poprskajte otopinom octa.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim osušite.
Po potrebi ponovite.

Kafa, crno vino ili druga hrana i piće:

Ovdje bi trebala raditi originalna metoda! Harris napominje da je ovim sredstvom za čišćenje mogla uspjeti izvući crveno vino sa svog tepiha. Ne zaboravite sastrugati sve što se zalijepi i bacite se na posao s otopinom sode bikarbone i octa.

Vosak:

Za stvari poput voska od svijeće ili bilo kojeg drugog očvrslog materijala koji treba olabaviti, Harris preporučuje ručni aparat za čišćenje odjeće parom.

Otpustite vosak na pari, tako da se počne topiti.

Ostružite što više voska.
Pospite sodu bikarbonu i poprskajte otopinom octa.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga osušite.
Po potrebi ponovite.
Mrlje od kućnih ljubimaca:

Za nered od kućnih ljubimaca i druge slične mrlje, u otopinu octa možete dodati eterično ulje kako biste dobili svjež miris. Slijedite izvornu metodu i trebali biste uspjeti. Ovaj tretman također će prikriti miris nereda, tako da se vaši ljubimci više neće vraćati na to mjesto.

Stare mrlje koje su stajale već neko vrijeme:

I na kraju, pogađate - ovaj je tretman djelovao i na stare mrlje. Slijedite istu metodu, ali pustite da soda bikarbona i ocat malo duže odstoje. Ponovite po potrebi, a ako vam treba malo dodatne snage za čišćenje, mrlju možete nježno protrljati malom četkom (poput četkice za zube ili druge četke za čišćenje).

Ne propustite