OBRATITE PAŽNJU: Prije nego što mački ponudite OVO VOĆE

Kućni ljubimci
OBRATITE PAŽNJU: Prije nego što mački ponudite OVO VOĆE
Moglo bi se slobodno reći da su jabuke najrasprostranjenije voće na svijetu.

Moglo bi se slobodno reći da su jabuke najrasprostranjenije voće na svijetu.

Dostupne su nam u različitim bojama i istina je kada kažu da postoji jabuka za svako nepce. Ali, da li su one dobre za mačke, kao i za ljude. Šta je to na šta bi trebalo da obratite pažnju pre nego što svojoj mački ponudite jabuke?

Da li su jabuke bezbjedne za mačke?
Iako se jabuke mogu smatrati zdravom užinom, postoje stvari koje biste morali da imate na umu prije nego što svojoj mački date ovo voće. Peteljke, listovi i sjemenke jabuka sadrže u sebi hemikaliju koja oslobađa cijanid. On može da bude smrtonosan kada dođe u krvotok. Međutim, prosječna osoba bi morala da proguta oko 500 sjemenki jabuke da bi došlo do trovanja cijanidom. U tom pogledu manja količina sjemenki je bezopasna ako se proguta.


Osim toga mačke su po prirodi mesožderi, a jabuke kao voće u sebi ne sadrže značajnu količinu proteina koji su ovim životinjama potrebni. Takođe, jabuke u sebi imaju dosta vlakana i mada mogu pomoći mački kada ima problem sa dijarejom, previše vlakana može da stvori smetnje u njenom probavnom traktu. Iako je dakle mačka u mogućnosti da svari jabuke, preporučljivo je da joj dajete ovo voće umjereno.

Koju vrstu jabuka mačke mogu da jedu?
Mačke nemaju receptore u ustima za slatkoću, tako da neće nužno na osnovu toga da li su jabuke slatke ili kisele vršiti selekciju. Ukoliko je mačka zainteresovana, možete joj ponuditi bilo koju vrstu jabuke. Slađe sorte jabuka u sebi imaju više šećera, što je svakako nešto što se ne preporučuje mačkama jer im može napraviti probleme u varenju i dovesti do pojave dijabetesa.

Bezbjedan način hranjenja mačke jabukama
Od jabuka se mogu pripremiti najrazličitija jela. Međutim, pita od jabuka nije najbolja opcija za mačke, prije svega zbog veće količine šećera i masti u sebi. Kada nudite svojoj mački jabuke, najbolje bi bilo da to bude u obliku manjeg komada sviježe jabuke, oguljene i bez košpica. Također , možete joj ponuditi i kuhane jabuke, ali bez dodatka šećera. Sušene jabuke su opcija za izbjegavanje jer sadrže u sebi nezdravu količinu šećera.

Ne propustite