OVO JE ZNAK DA JE U KUĆI OPASNO VELIKA VLAGA: Majstori upozoravaju - evo šta morate ODMAH URADITI

Sve za dom
OVO JE ZNAK DA JE U KUĆI OPASNO VELIKA VLAGA: Majstori upozoravaju - evo šta morate ODMAH URADITI
Ispravnim provjetravanjem i zagrijavanjem moguće je u znatnoj mjeri vlagu držati u okvirima dozvoljene granice

Ispravnim provjetravanjem i zagrijavanjem moguće je u znatnoj mjeri vlagu držati u okvirima dozvoljene granice

Znate li da vazduh u vašem stanu može primiti do 5 litara vode dnevno koja se stvara samo od stanara? A ta voda lako se pretvara u paru koja zatim stvara buđ na zidovima i uzrokuje velike probleme sa zdravljem.

Mahanje čarobnim štapićem neće pomoći. Protiv vlage i plijesni treba preduzeti odlučne korake. Sve zavisi od konkretnog problema, ali za svaki postoji rješenje. Jedan je pristup ako vlaga probija stare podrumske zidove, drugi ako su zidovi vlažni zbog nedovoljne toplotne izolacije i slabe ventilacije prostora, treći ako je riječ o ravnom krovu koji prokišnjava i potrebna mu je sanacija.

Vlaga u kući

Živjeti u umjerenoj klimi i imati četiri godišnja doba s različitim vremenskim uslovima je odlično. Ali, baš takvi uslovi, s kišom, snegom, suncem i promjenjivim temperaturama zahtjevaju od zgrada u kojima živimo održavanje idealne temperature i vlage. Dva su glavna uzroka vlažnih zidova. Treba razlikovati vlagu koja je nastala zbog procurivanja i vlagu koja nastaje zbog kondenziranja.

Vlaga zbog curenja vode posljedica je loše hidroizolacije, a odaju je uglavnom žute i smeđe mrlje. Vlaga od kondenziranja posljedica je nedovoljne toplotne izolacije i loše ventilacije prostora. Ako zidovi nisu primjereno izvedeni, ako „ne dišu“,  biće puno vlage i kondenzata u uglovima, a to pleijsan naročito voli.

Vlagu u vašem domu  trebalo bi mjeriti, radi kontrole količine energije koju troši ventilacija. Potrošnja energije u kući će biti manja uz korišćenje uređaja za merenje vlage.

Prozori – još jedno kritično mjesto

„Krivci“ za povećanu akumulaciju vlage u stanu su posledično i – prozori. Važno je redovno provetravanje. Domovi su nam često „dehidrirani“ zbog grijanja. Sigurno ste primijetili kako se u njima skuplja puno prašine i mnogo je statičkog elektriciteta. To je zato jer novi građevinski materijali za izradu prozora smanjuju toplotne gubitke koji su bili uobičajeni kroz stare drvene prozore i vrata koja ne „dihtuju“.
Ako, na primjer, ugradimo savršenu novu stolariju, nema više promaje. Termički i akustički ste dobili odličnu izolaciju, ali nema – ventilacije. Stoga, ako nemate sofisticirane uređaje koji regulišu promenu vazduha u vašem prostoru, činite što i naše bake – proluftirajte svoj dom ujutru kad ustanete i prije spavanja. I to čak i ako živite u centru grada zagađenom smogom. Svježina će donijeti i osjećaj toplote.

Plesan na spoljnim zidovima znači da treba srediti fasadu

Iznad i oko prozora, u uglovima prostorije,  na unutrašnjosti spoljnih zidova pojaviće se već na početku sezone grejanja plesan, ukoliko se prostor, koji nije dovoljno toplotno izolovan, ne provjetrava.

Prva pomoć protiv plijesni, vlage i gljivica

Za borbu s ovim problemom pobrinite se za konačno rješenje – dobru izolaciju zidova, plafona, fasade. Postojeću plijesan najefikasnije ćete riješiti upotrebom stopostotnog alkohola. Ako nemate ili ne možete da nabavite stopostotni, preporuka stručnjaka je da se koristite barem osamdesetprocentnim al?oholom jer al?ohol razređuje i sama vlaga na koju se nanosi. Pljesniva mjesta preporučljivo je špricati, a ne brisati, kako spore ne bi proširili dalje po stambenom prostoru.

Ispravnim provjetravanjem i zagrijavanjem moguće je u znatnoj meri vlagu držati u okvirima dozvoljene granice. Relativna vlažnost vazduha u stanu trebala bi trajno da bude od 65 do 70 posto. Vrlo je važno da višak vlage koju stvaramo određenim aktivnostima u stanu (našim telima, pranjem, tuširanjem, kuhanjem, i sl.) redovno odvodimo napolje i to provjetravanjem prostorija.

Ne plašite se hladnog vazduha – koristan je

Hladni spoljni vazduh koji tokom provetravanja dospijeva u unutrašnje prostorije kasnije tokom zagrijavanja na sebe veže vlagu. Ona kod sljedećeg otvaranja prozora zajedno s toplim vazduhom napušta prostoriju. Hladni spoljni vazduh ulaskom u toplu prostoriju može sasvim dobro isušiti prostor – čak i tokom kišovitog vremena. Što je vazduh  hladniji više može na sebe vezati vodene pare. Stoga je provjetravanjem s hladnim vazduhom zimi moguće ukloniti više vlage iz prostorije nego tokom ljeta.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite