JEDNOSTAVNO!

EVO KAKO DA DRASTIČNO SMANJITE RAČUN ZA STRUJU: 1 uređaj troši puno noću, evo kako da to spriječite

Objavljeno:07.10.2022 - 13:20
A A A Times Arial

Ako ne namjeravate da investirate u kupovinu novog frižidera visokog energetskog razreda, možete primijeniti male mjere koje će vam omogućiti da uštedite energiju čak i ako je vaš aparat stariji i ne radi najbolje

Veliki deo potrošnje električne energije u kući vezan je za korišćenje kućnih aparata: električna rerna, veš mašina, mašina za suđe, fen, fen jesu uređaji koji troše veliku količinu električne energije. Naučiti da ih svesno koristimo može nam pomoći da smanjimo njihovu potrošnju energije na računu.

Uređaj koji svi imamo u kuhinji, a neophodan je za čuvanje namirnica, frižider, uključen danju i noću, u prosjeku troši između 100 i 240 V/h – u praksi između 1 i 2 kV dnevno.

Ovo su indikativne potrošnje, na koje utiče starost našeg uređaja i klasa energetske efikasnosti kojoj pripada: visoka energetska klasa (klasa A ili viša) omogućava značajno smanjenje energetskih potreba uređaja.

Ako ne namjeravate da investirate u kupovinu novog frižidera visokog energetskog razreda, možete primeniti male mjere koje će vam omogućiti da uštedite energiju čak i ako je vaš aparat stariji i ne radi najbolje.

Prije svega, ograničite otvaranje frižidera na najmanju moguću meru i izbjegavajte da vrata aparata predugo ostavljate otvorena: na taj način ćete izbjeći da topliji vazduh u kući uđe unutra i optereti frižider, koji će imati da se više trudi da vrati temperaturu koja je bila pre otvaranja.

Još jedan dobar savjet je da u frižider stavite samo hranu koja je već hladna ili barem na sobnoj temperaturi.

Ako imate kuvano povrće ili testeninu koju želite da držite u frižideru, ostavite posudu na sobnoj temperaturi najmanje nekoliko sati prije nego što je prebacite na „hladno“: na taj način unutrašnja temperatura frižidera neće biti znatno veća.

Takođe, obratite pažnju na uređaje u blizini vašeg frižidera jer oni mogu naterati otpornik da radi jače kako bi okruženje bilo hladno. Zbog toga izbjegavajte da postavljate uređaje kao što su rerna ili mašina za pranje sudova pored frižidera.

Na kraju, redovno provjeravajte gumene zaptivke frižidera, jer je njihovo loše stanje gubitak energije.

Ali da li ste znali da je uredan frižider, u kome se hrana ne gomila jedna na drugu kao što se često dešava, odličan način za uštedu energije?

Pravilno rastojanje između rezervoara i pakovanja, u stvari, garantuje bolje performanse uređaja jer omogućava nesmetanu cirkulaciju hladnog vazduha.