ANALIZA/Moral u Putinovoj privatnoj vojsci opada, GRUPA WAGNER U VELIKIM PROBLEMIMA

Svijet
ANALIZA/Moral u Putinovoj privatnoj vojsci opada, GRUPA WAGNER U VELIKIM PROBLEMIMA
Tijela Ukrajinaca ležala su jedno do drugog na travi, a zemlja pored njih bila je uništena kraterom. Ruski plaćenici su ih dovukli na lice mjesta, ruke žrtava su pokazivale gdje su umrle.

Tijela Ukrajinaca ležala su jedno do drugog na travi, a zemlja pored njih bila je uništena kraterom. Ruski plaćenici su ih dovukli na lice mjesta, ruke žrtava su pokazivale gdje su umrle.

„Hajde da im postavimo granatu“, kaže glas na hrapavom ruskom, u onome što se čini da je plan da se tijela zarobe minom.

„Nema potrebe za granatom, samo ćemo ih razbiti“, kaže drugi o ukrajinskim vojnicima koji će doći po tijela. Plaćenici tada shvataju da im je ponestalo municije.

Ovi događaji koji se vide i čuju na video snimku bojnog polja, ekskluzivno za CNN, zajedno s pristupom Wagnerovim regrutima koji se bore u Ukrajini i iskrenim, rijetkim intervjuima koje je CNN vodio s bivšim komandantom Wagnera koji sada traži azil u Evropi, daju pogled bez presedana na najveće plaćeničke snage Rusije.

Dok su problemi snabdijevanja i morala, kao i tvrdnje o ratnim zločinima dobro dokumentovani među redovnim ruskim trupama, postojanje sličnih kriza među Wagnerovim plaćenicima, koji se često opisuju kao nezvanične šok trupe predsjednika Vladimira Putina, je strašan znak za ruski rat u Ukrajini.

U SJENCI KREMLJA

Wagnerove snage već nekoliko godina uživaju globalnu slavu. Ali kako se Putinova “specijalna vojna operacija” u Ukrajini raspada po šavovima, a najava “djelimične mobilizacije” za prijeko potrebne regrute nagnala je više od 200.000 ruskih građana da pobjegnu u susjedne zemlje, pukotine u ovoj "sili" izbijaju na površinu.

Sa reputacijom u Rusiji kao pouzdane i vrijedne sile, Wagnerovi vojnici ojačali su globalne interese i vojne resurse Moskve, bili su u Siriji u znak podrške Assadovom režimu. Kako je CNN izvijestio, njihovo raspoređivanje često je bilo ključno za rusku kontrolu unosnih resursa, od sudanskog zlata do sirijske nafte.

Hvaleći se modernom opremom u regrutnim video snimcima, s teškim naoružanjem, pa čak i helikopterima, podsjećaju na američke specijalne snage.

"Uvjeren sam da Rusija ne bi koristila plaćeničke grupe u tako masovnim razmjerima, ne bi bilo govora o uspjehu koji je ruska vojska postigla do sada", rekao je Marat Gabidullin - bivši komandant Wagnera koji je svojevremeno bio zadužen za 95. plaćenici u Siriji - za CNN.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je za CNN da su Wagnerovi vojnici raspoređeni u "najtežim i najvažnijim misijama" u Ukrajini, igrajući ključnu ulogu u ruskim pobjedama u Mariupolju i Hersonu.

capture

Gabidullin u Wagner grupi u Siriji 2015 (Foto: CNN)

U stvarnosti Wagner se – kao i Rusija – bori u Ukrajini, prema video svjedočenju plaćeničkih boraca te grupe.

Nedostatak iskustva

Više od sedam mjeseci borbi bacilo je oštro svjetlo na propuste u ruskom vojnom učinku u Ukrajini. Ruski mali dobici, posebno u poređenju sa Putinovim početnim ambicioznim ciljevima u ratu, imali su ogromnu cijenu, desetkovali su jedinice na prvoj liniji i izgladnjivali mnoge ljudske snage, kao i kritično važno iskustvo.

Iskustvo na bojnom polju jedan je od dva faktora koji bivši komandant Wagnera Gabidulin – koji je napustio grupu 2019. i od tada je objavio memoare o svom radu za njih – kaže da razdvaja plaćenike od regularnih ruskih trupa, a drugi je novac.

Nakon što je služio kao mlađi oficir u vazdušno-desantnoj jedinici u danima Sovjetskog Saveza na samrti, Gabidulin se vratio vojnom životu kao Wagnerov regrut nakon ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. Rekao je da su se mnogi ključni pripadnici Wagnera možda, poput njega, ranije borili u Ukrajini, kao i u Siriji, stekavši dragocjeno borbeno iskustvo strano većini redovnih ruskih trupa.

“Oni imaju teže, značajnije iskustvo od vojske. Vojska su mladi vojnici koji su bili prisiljeni da potpišu ugovor, nemaju iskustva”, rekao je on.

To je ono što takve paravojne snage u Ukrajini, od kojih je Wagner samo jedan, čini toliko vrijednim za Rusiju.

„Ruska vojska ne može da se nosi sa ratom bez plaćenika“, kaže Gabidulin, dodajući da postoji velika zabluda o ruskoj vojsci.

Danas najmanje 5.000 plaćenika povezanih s Wagner grupom djeluje s ruskim snagama u Ukrajini, rekao je za CNN Andrii Yusov, glasnogovornik ukrajinske odbrambene obavještajne agencije koji prati Wagnera u Ukrajini. Ovu brojku je potkrijepio izvor iz francuske obavještajne službe koji je naveo da su neki Wagnerovi borci napustili afrički kontinent kako bi pojačali napore grupe u Ukrajini.

Kremlj se sve više oslanja na Wagnerove borce kao jurišne trupe.

"Wagner je trpio velike gubitke u Ukrajini i nije iznenađujuće među mladim i neiskusnim borcima", rekao je visoki izvor američke odbrane u septembru.

Plaćenici mogu zaraditi do 5.000 dolara mjesečno.

Wagnerovim borcima su čak ponuđeni bonusi – svi plaćeni u američkim dolarima – za uništavanje ukrajinskih tenkova ili jedinica, prema visokom ukrajinskom odbrambenom izvoru i na osnovu obavještajnih podataka koje su ukrajinske vlasti prikupile o Wagneru od početka rata.

Prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Wagnerovim borcima su također dodijeljeni specifični sektori linije fronta, koji djeluju gotovo kao normalne vojne jedinice, što je velika promjena u odnosu na njihovu historiju različitih, ograničenih misija u Ukrajini.

Prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Wagnerovim borcima su također dodijeljeni specifični sektori linije fronta, koji djeluju gotovo kao normalne vojne jedinice, što je velika promjena u odnosu na njihovu historiju različitih, ograničenih misija u Ukrajini.

Međutim, izvori tvrde kako se Wagner grupa sve više koristi za krpanje rupa na ruskoj liniji fronta. To je potvrdio i visoki zvaničnik američke odbrane, koji je dodao da se Wagner koristi na različitim linijama fronta za razliku od čečenskih boraca, na primjer, koji su fokusirani na rusku ofanzivu usmjerenu na Bakhmut.

To je dovelo do značajnih logističkih izazova, kaže on, s potrebom snabdijevanja Wagnerovih trupa municijom, hranom i podrškom za produžene operacije, dok je Ukrajina pojačala svoje napade na rusku logistiku.

Na snimku Bodycam-a koji je navodno od Wagnerovih boraca u augustu proslijeđeno CNN-u od strane ukrajinskog ministarstva odbrane, vide se plaćenici koji se žale na nedostatak pancira i šljemova. U drugom videu jedan borac se žali na naređenja za napad na ukrajinske položaje kada je njegova jedinica ostala bez municije.

U Rusiji su se pojavili bilbordi koji pozivaju na nove regrute za Wagnera. Ukrašen telefonskim brojem i slikom kamuflažnih boraca, njihov slogan - "Orkestar 'W' čeka vas" - aludira na Wagnerov prošli nadimak kao "orkestar".

capture

Unutrašnji neprijatelj

Wagnerove borbe u Ukrajini pokrenule su širi problem: nezadovoljstvo u njenim redovima.

Na osnovu presretnutih telefonskih poziva, ukrajinske obavještajne službe su u augustu zabilježile "opšti pad morala i psihičkog stanja" Wagnerovih trupa, rekao je glasnogovornik ukrajinske odbrambene obavještajne službe Jusov. To je trend koji je vidio i u ruskim trupama.

Smanjenje zahtjeva za Wagnerovo regrutiranje ukazuje i na demoralizaciju, rekao je, a smanjuje se i broj "istinski profesionalnih vojnika koji su spremni dobrovoljno se prijaviti da se bore s Wagnerom".

Bivši komandant Gabidulin, koji kaže da skoro svakodnevno razgovara sa svojim starim drugovima, objasnio je da je ova demoralizacija nastala zbog njihovog nezadovoljstva „ukupnom organizacijom borbi: nesposobnošću [ruskog rukovodstva] da donosi kompetentne odluke, da organizuje bitke.”

Ne propustite