BIJELI ŽGANCI - STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT: Jelo koje je othranilo mnoge generacije, a danas je skroz zaboravljeno

Praktična žena
BIJELI ŽGANCI - STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT: Jelo koje je othranilo mnoge generacije, a danas je skroz zaboravljeno
Jugosloveni su obožavali da jedu žgance, jeftino jelo od krompira i brašna, koje je danas zabravljeno.

Jugosloveni su obožavali da jedu žgance, jeftino jelo od krompira i brašna, koje je danas zabravljeno.

Mnoge generacije su odrasle na jelu koje se danas retko pravi, a to su žganci. Jelo dolazi iz Slovenije i Hrvatske, a može da se pravi samo od brašna i vode, a možete da dodate i krompir. Mi vam predlažemo da ovaj zaboravljeni jugoslovenski recept napravite sa krompirom. Žganci dosta podsjećaju na palentu, a priprema nije komplikovana, ali zahteva malo truda. Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo. 

Sastojci:

7 krompira
150-200 g brašna 
1 kašika masti
180 g kisele pavlake

Priprema:

Krompir ogulite i isijecite kockice. Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir i dodajte još 2 prsta preko. Posolite i poklopite, pa kuvajte dok ne omekša, nekih 15 minuta. Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom. Zatim postepeno dodajte brašno i miješajte konstantno. Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da pretjerujete. Kuvajte na tihoj vatri i mešajte konstatno da vam ne zagori, nekih 20 minuta. U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku. Kuvajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagreje, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite