Veliki "neposluh" Saudijske Arabije - OPEC+ reže proizvodnju nafte za čak 2 milijuna barela dnevno

Objavljeno:06.10.2022 - 15:20
A A A Times Arial

OPEC+ dogovorio je, kao što se i očekivalo, oštra smanjenja proizvodnje nafte, smanjujući opskrbu na ionako skučenom tržištu, a američka administracija ovu iznenadnu odluku (koja se može smatrati i činom velikog "neposluha" Saudijske Arabije) nazvala je "kratkovidnom".

Saudijska Arabija, de facto lider OPEC-a, rekla je da je smanjenje proizvodnje od 2 milijuna barela dnevno (bpd) - što je jednako 2% globalne ponude - neophodno kako bi se odgovorilo na rastuće kamatne stope na Zapadu i slabije globalno gospodarstvo.

Saudijska Arabija je pritom odbacila kritike da se dogovara s Rusijom, koja je uključena u skupinu OPEC+, kako bi podigli cijene. Također su poručili kako je Zapad često vođen "arogancijom bogatstva".

Bijela kuća je priopćila da će predsjednik Joe Biden nastaviti procjenjivati treba li pustiti još američkih strateških zaliha nafte kako bi se smanjila cijena.

"Predsjednik je razočaran kratkovidnom odlukom OPEC+ da smanji proizvodne kvote dok se globalno gospodarstvo nosi s kontinuiranim negativnim učinkom invazije Putina na Ukrajinu", navodi se u izjavi Bijele kuće.