5TRIKOVA KOJE SVAKI RODITELJ MORA ZNATI: Evo kako da djeca odu u školu ujutru bez problema, ODMAH ĆE BITI SPREMNI

Objavljeno:05.10.2022 - 18:55
A A A Times Arial

Ujutro je svaka minuta bitna, pogotovo ako vam je cilj brzo odvesti djecu u vrtić ili školu i ništa ne zaboraviti. 

Kako biste zadržali dobro raspoloženje od samog početka dana i ne zakasnili, iskoristite naše trikove za brzu jutarnju pripremu:

1. Organizirajte mjesto pored ulaznih vrata kako biste spremili sve što vam je potrebno prije odlaska

1

Spremite posebno mjesto u hodniku gdje možete staviti ruksak, knjige, obuću i druge sitnice. Tako će sve što vam je potrebno za školu ili vrtić biti na jednom mjestu, a nećete morati trčati po stanu u potrazi za svime što im treba.

2. Napravite jutarnju listu obaveza. To će pomoći djeci da postanu organizovaniji i nezavisniji

4

Za svaki obavljeni zadatak (umiti lice, oprati zube, pospremiti krevet) možete zalijepiti male naljepnice tako da se jasno vidi šta je urađeno, a šta nije. Motivacioni poster možete sami nacrtati ili ga kupiti.

3. Spremite školski ruksak, predmete i odjeću za vrtić ili školu noć prije

14386f5a4dbfc89f28fcb313ba

Ovaj trik zahtijeva noćnu disciplinu, ali zaista štedi puno vremena! Provjerite vremensku prognozu, ispeglajte i okačite stvari. Provjerite udžbenike i sveske prema školskom rasporedu.

4. Obezbijedite posude i organizatore za odlaganje gumica i ukosnica

2

Ovo je obavezno za djevojčice! Bolje je odabrati prozirne modele kako bi dijete moglo vidjeti šta se nalazi unutra. Svaka vrsta dodataka ima svoje mjesto, tako da nećete morati trčati okolo u potrazi za sićušnom ukosnicom koja se negdje zagubila.

5. Organizujte takmičenja među djecom

Ako imate više od jednog djeteta, onda će vam pomoći igrica “Ko je brži”. Pritom ne uspoređujete djecu jedno s drugim, već samo na zabavan način povećavate tempo njihovih akcija. Nagrade treba da budu male i da zadovolje svu djecu, na primjer, neka pobjedničko dijete odabere porodičnu igru koju će igrati uveče ili knjigu za zajedničko čitanje. Na taj način na kraju svi pobjeđuju.