Mnogima se neće dopasti: Youtube uvodi novu promjenu, evo o čemu se radi

Objavljeno:04.10.2022 - 20:24
A A A Times Arial

Google je odavno predstavio opciju YouTube Premium - verziju svog video servisa na kojem se ne prikazuju reklame, ali je potrebno plaćati mjesečnu pretplatu.

Izgleda da je ekipa iz Googlea ubacila u veću brzinu u pokušaju da nagovori što više korisnika YouTubea na plaćanje pretplate.

Naime, brojni korisnici u posljednje vrijeme kritikuju Google jer je kompanija povećala broj reklama koji se korisnicima prikazuju tokom trajanja video snimaka na YouTubeu.

Veći broj reklama, naravno, znači i više novaca za tu kompaniju, ali to bi moglo uticati i na povećanje broja korisnika YouTubea Premium jer bi se dio korisnika koji ne želi da gleda toliko reklama mogao odlučiti na plaćanje mjesečne pretplate.

Podsjetimo, onima koji plaćaju pretplatu ne prikazuju se reklame.

Drugi način, kojim kompanija želi da korisnike motiviše na plaćanje pretplate, jeste prikazivanje sadržaja u 4K rezoluciji samo za YouTube Premium korisnike.

Iako zvaničnih informacija o tome iz Googlea (još) nema, više je korisnika na forumima prijavilo kako im se prikazuje obavještenje da, ukoliko žele da određeni video pregledaju u 4K rezoluciji, moraju aktivirati pretplatu.

Za sada se ovo obavještenje prikazuje korisnicima mobilnih uređaja unutar mobilne aplikacije za YouTube, a ne i na računarima i TV aplikacijama tako da nije poznato planira li google da omogući 4K video sadržaj kroz pretplatu samo na pametnim telefonima ili na svim uređajima.

S obzirom na to da mnogi korisnici danas imaju 4K televizore i monitore, jasno je da ih ovaj Googleov potez, ako ga zaista uvedu, sigurno neće oduševiti jer, osim ako ne budu plaćali mjesečnu pretplatu, više neće moći da gledaju video sadržaj toj rezoluciji, prenosi b92.