Ovaj sir je proglašen najopasnijim na svijetu, zabranjeno ga je prodavati

Objavljeno:04.10.2022 - 17:10
A A A Times Arial

Casu marzu, što se prevodi kao truli sir, proglašen je "najopasnijim" na svijetu jer sadrži crve.

Proizvode ga domaćinstva na Sardiniji, a njegova prodaja je strogo zabranjena. Naime, tzv. sirne muhe polažu jajašca u pukotine sira. Nakon nekoliko mjeseci se izlegu crvi koji siru navodno daju poseban okus.

Savjetuje se konzumiranje dijelova sira na kojima nisu bili crvi. Međutim, mještani ne poštuju ovo pravilo te ga jedu zajedno sa crvima.

"Crvi u ovom siru mu daju posebnu draž. Neki pastiri vide sir kao jedinstveno lično zadovoljstvo, odnosno nešto što samo nekoliko odabranih ljudi ima priliku isprobati", rekao je kuhar Paolo Solinas za CNN.

Naravno, Evropska unija ne dopušta prodavanje casu marzua zato što su ljekari upozorili da ovaj sir izaziva alergiju, mučninu, tj. bolove u stomaku i povraćanje. Ipak, tradicija u nekim italijanskim selima nalaže da da se casu marzu služi na vjenčanjima i drugim posebnim događajima.

Novinar Giovanni Fancello kazao je da nema zapisa o sardinskim receptima sve do 1909. godine. Tada je Vittorio Agnetti, ljekar koji je iz Modene doputovao na Sardiniju, napisao šest recepata u knjizi pod nazivom "La nuova cucina delle specialita regionali".

"Ipak, poznato je da smo mi Italijani oduvijek jeli crve. Plinije Stariji i Aristotel su pisali o tome", dodao je Solinas.

Izvor: Klix