ŠTA ZNAČI PRIVJESAK KORNJAČE NA OGRLICI ILI NARUKVICI: Iznenadit ćete se kad čujete

Objavljeno:04.10.2022 - 15:55
A A A Times Arial

Kakvu simboliku ima privezak kornjače - nosi se često na narukvicama i ogrlicama, a evo šta predstavlja!

Kod kupovine nakita, za sebe ili za druge, uglavnom biramo one komade koji nas podsjećaju na karakter i osobine te ličnosti - da li je nježna, hrabra, odvažna, kreativna... Ipak, često biramo nakit i na osnove simbolike koju nosi, pa tako znak beskonačno predstavlja posebnu vezu sa nekom osobom koju volimo bezuslovno, vjeruje se da delfin donosi sreću, a da je sidro simbol stabilnosti.

Kroz istoriju simbolika i značaj amajlija su se menjale, a isti simboli mogu značiti nešto potpuno drugačije u razlilitim kulturama. Jedan od popularnijih simbola na nakitu jeste privezak kornjače. Kornjače spadaju u najslađa morska stvorenja, izgledaju ljupko, imaju drugačiji karakter od drugih životinjua, njihov oklop je snažan i zbog njega prevazilaze neke od najopasnijih prepreka.

Koja je simbolika kornjače kao priveska na ogrlici, narukvici ili kao simbola na minđušama:
Kornjača simbolizuje istrajnost, zaštitu, povlačenje, postojanost, iscjeljenje, spokoj, a najprije simbolizuje dugovječnost. Uglavnom se na kornjače gleda kao strpljive, lagodne i mudre životinje. Imaju dug životni vijek i čvrste su, zbog čega ih mnogi biraju za omiljene životinje. Dakle, nošenje kornjače kao komada nakita predstavlja sreću i dug život.

Tumačenje simbola kornjače kroz različite kulture:
KINA
- Kornjače smatraju jednom od najstarijih životinja na Zemlji, što označava izdržljivost, snagu, mudrost, bogatstvo i dug život.

JAPAN - Japan simbolizuje kornjače kao simbol koji donosi sreću svojim vlasnicima. Takođe, u mitologiji su smatrali da kornjače mogu zaštiti gradove.

AFRIKA - Kornjača predstavlja plodnost i ženstvenost. U afirčkoj kulturi, mnoge priče za djecu predstavljaju kornjače kao jedne od najinteligentnijih stvorenja na svijetu. U kulturi Nigerije kornjača se smatra za sporu životinju, ali veoma pametnu, koja može da pronađe rešenje za svaki problem na koji naiđe, čak i u najopasnijim scenarijima.

HAVAJI - Na Havajima simbol kornjače predstavlja dugovečnost, sreću i izdržljivost. U mnogim havajskim legendama spominju se kornjače, a najpopularnija među njima je kornjača Kauila koja može da se transformiše u djevojku.

Poklanjanje nakita na kojem se ističe privezak u obliku kornjače predstavlja dobru nameru, odnosno da toj osobi želite sreću i dug život. Zbog toga se privjesci kornjače poklanjaju dragim i bliskim ljudima na posebne datume, ali i bez povoda - jer ne postoji veći povod od ljubavi!

Izvor: Sensa