Odluka Schmidta: Umjesto reduciranja nadležnosti, ojačana pozicija pojedinih?

Bosna i Hercegovina
Odluka Schmidta: Umjesto reduciranja nadležnosti, ojačana pozicija pojedinih?
.

Šamar biračima, nedemokratski potez, bizaran trenutak, tako su mnogi opisuju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije.

Dok kritike stižu sa svih strana i optužbe da je zadovoljio isključivo interese HDZ-a, najviši zvaničnici susjedne Hrvatske pozdravljaju Schmidtov potez i pripisuju zasluge sebi. Ono što niko ne osporava jeste Schmidtova odlučnost da postavljanjem određenih rokova deblokira bar implementaciju izbornih rezultata i formiranje vlasti u Federaciji.

Umjesto 58 od sada će Dom naroda Federacije brojati čak 80 delegata. Po 23 u svakom konstitutivnom Klubu, te 11 u Klubu Ostalih. Umjesto reduciranja nadležnosti, još više je ojačana pozicija pojedinih, prije svega nacionalnih stranaka, ali i samog Doma, procjenjuje profesor Ustavnog prava Kasim Trnka.

Bio je zahtjev da se Dom naroda dovede na poziciju zaštite vitalnih nacionalnih interesa da ne bude ravnopravan Dom s Predstavničkim jer time se omalovažava pozicija politički legitimno izabranih predstavnika u Predstavničkom domu, jer šta god bi oni odlučili Dom naroda je mogao poništiti to koliko god to progresivna odluka bila. Ova rješenja su išla na to da ojačaju poziciju Doma naroda, nije zanemarivo i da je sada skuplji taj Dom“, kazao je Trnka.

Trnka smatra kako Schmidt nije riješio ni prava Ostalih time što je povećao njihov broj u Klubu, jer im nije omogućio dodatne nadležnosti, pa ni pozivanje na vitalni interes. A i u tom dijelu, ograničavanja onoga šta je vitalni interes, nije dobro odlučio.

“Učinio je jedan formalni potez u dosadašnjem Ustavu FBiH navedeno je devet tačaka šta je vitalni nacionalni interes i bila je zadnja odredba i svako drugo pitanje ako to traži 2/3 većina jedne nacionalne delegacije. On je sad obrisao ovo i svako drugo pitanje, a ova koja su ostala su tako široko definisana da ustvari on nije ništa uradio”, dodaje Trnka.

I dok na Schmidtovu adresu stižu brojne optužbe da se vodio HDZ-ovim zahtjevima, lider ove stranke, Dragan Čović ni zadovoljan, ni nezadovoljan. Kaže, ova stranka je nezaobilazna, bez nje se ne može ništa odlučivati, bilo Schmidtove odluke ili ne.

“Hrvatski narod je osigurao sebi legitimno predstavljanje, mogućnost da bira predsjednika Federacije pa time i izvršnu vlast na svim razinama”, kazao je Čović.

No i za to postoje rokovi. Prvobitno su neophodni potpisi 11 delegata iz svakog konstitutivnog Kluba, ukoliko se imenovanje ne izvrši u određenom roku, prag se spušta na sedam potpisa, a ako i nakon dva mjeseca predsjednik i potpredsjednici ne budu imenovani, samo po četiri potpisa će biti dovoljna. Nakon što je izvojevao još jedan mandat u Predsjedništvo, Željko Komšić (DF), relativno zadovoljan onim što je sinoć u Uredu OHR-a odlučeno.

“Ja sam mu rekao da je vrlo važno da nema diskriminacije u njegovoj odluci, odnosno da nema onih procenata koji su izazvali opravdano nezadovoljstvo građana BIH”, kazao je Komšić.

U SDA prvobitno također stava da je Odluka izbalansirana, a potom da je u korist HDZ-a.

“Ona je definitivno pojačala poziciju HDZ-a, nametnuti su i mehanizmi deblokade koje smo ovlaš razmotrili, još ćemo to da analiziramo pa ćemo imati konačan stav”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Oni pak koji su potpuno zadovoljni, su predstavnici hrvatske vlasti. Ministar vanjskih poslova Grlić Radman povodom Schmidtove odluke organizovao je i konferenciju, te kazao kako je ovo uspjeh premijera Andreja Plenkovića. Kao glavnog krivca što stranke nisu došle do dogovora, Hrvati odgovornim vide Izetbegovića.

“Priznao je da je lažno pregovarao što mu se zapravo i vratilo na neki način i kao bumerang, izgubio je i njegova politika je izgubila, politika radikalna koja nije htjela dogovor s Hrvatima, tako da je i tu došlo do određenih promjena”, kazao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH.

I dok su Schmidta podržali iz ambasada SAD i Velike Britanije, EU tek primila k znanju. Smatraju kako se bonske ovlasti trebaju koristiti isključivo u situacijama kada je nešto nepopravljivo nezakonito. Brojne su i reakcije evropskih parlamentaraca, riječ je o nametanju koje zadovljava interese etnonacionalističkog HDZ-a i dodatno destabilizira zemlju, kažu.

Izvor:N1

Ne propustite