ČOKOLADNI ČIZKEJK SA PLAZOMOM: Božanstveno kremast i lagan - nećete se zaustaviti na jednom parčetu (RECEPT)

Praktična žena
ČOKOLADNI ČIZKEJK SA PLAZOMOM: Božanstveno kremast i lagan - nećete se zaustaviti na jednom parčetu (RECEPT)
Čokoladni čizkejk sa plazmom spada u najljepše i najjednostavnije poslastice za pripremu.

Čokoladni čizkejk sa plazmom spada u najljepše i najjednostavnije poslastice za pripremu.

Postoji mnogo recepata za čizkejk, ali isto tako postoji dosta polemika odakle potiče ovaj kolač. Svi su mišljenja da je nastao u Americi, tačnije u Njujorku, ali tamo je samo stekao popularnost i današnji način pripreme. Kada je u Americi izmišljen krem sir 1872, u decenijama koje su uslijedile njujorški pekari počeli su sa upotrebom takvog sira za proizvodnju deserta, pa je tako tridesetih godina prošlog veka popularni čizkejk dobio izgled i ukus kakav nam je poznat i danas. Ali čizkejk zapravo dolazi iz Grčke, a Naukratitis je zabeležio prvi recept za kolač od sira 230. godine nove ere, kao desert koji se služio na svadbama. Ovo je najstariji poznati grčki recept i bio je prilično jednostavan. Bilo je potrebno da od sira napravite glatku smjesu tako što ćete ga izlupati, tj. umutiti, pa onda dodajte med, brašno i to sve sjedinite. Na kraju ispečete i poslužite kao izvanrednu poslasticu. 

Popularni kolač rijetko ko će odbiti da jede, a mi vam predlažemo ukusan recept za čokoladni čizkejk koji se pravi sa plazmom. Za pripremu nećete utrošiti puno vremena, a nakon toga samo ostavite da se ohladi. 

Sastojci:

80 ml vode
15 g želatina
200 g mlevene plazme
80 g putera
20 g kakaoa
300 g krem sira
200 ml slatke pavlake 
100 g šećera u prahu
malo čokolade za dekoraciju

Priprema:

U vodi rastvorite želatin i ostavite da nabubri. Mleveni keks pomiješajte sa puterom, pa dobro sjedinite. Utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom ili providnom folijom. Sipajte keks kao podlogu i dobro utisnite. Stavite u frižider dok napravite fil. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte kakao i mutite, a zatim želatin otopite na pari i dodajte u smesu. Ponovo sve sjedinite mikserom i sipajte preko keksa. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih 3-4 sata. Ukrasite rendanom čokoladom. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite