Domaćice oduševljene

PRAŠAK ZA VEŠ NE SLUŽI SAMO ZA PRANJE VEŠA: Možete ga koristiti za ovih 7 stvari, PRAVO ČUDO ZA KUĆU!

Objavljeno:01.10.2022 - 15:34
A A A Times Arial

Prašak za veš ne služi samo za pranje veša!

Deterdžent za veš, tečan ili prah, može se koristiti za pranje podova, čišćenje i odčepljivanje odvoda i pranje automobila. Međutim, koristite malu količinu i blaži deterdžent.

Možete ga koristiti za ovih 7 stvari:

Za odčepljenje odvoda

Prije nego što pozovete vodoinstalatera zbog začepljenog odvoda, sipajte 1/4 šolje tečnog deterdženta u odvod i napunite lonac sa 3,5 do 4,5 litara ključale vode. Vruća voda i klizav deterdžent bi trebalo da pomognu da se odvod brzo otpuši.

Pranje automobila

Prašak za pranje odlično će očistiti vaš automobil od prljavštine, ali pazite da ga ne koristite previše. Jedna kašičica po kanti vode je dovoljna. Uvjerite se da koristite blagi deterdžent, tako da ne ošteti farbu na automobilu.

Višenamjenski čistač

Popularna kompanija Go Clean preporučuje ovo kao rješenje za brojne površine u domu: pomiješati 1/3 šolje Varicine, dodati oko 4 litre vode i jednu kašiku deterdženta za veš u prahu. Ovom mješavinom možete da obrišete zidove, površine u kupatilu, kao i niz drugih u stanu.

Za tapaciranje i tepihe

Logično je da deterdžent dizajniran za uklanjanje mrlja sa odjeće ima isti efekat na tapacirung namještaja i tepihe. Jednostavno nanesite malu količinu suvog deterdženta na mrlju, a zatim je nežno protrljajte vlažnom krpom da prodre u mrlju. Ostavite da djeluje 5 do 10 minuta, a zatim isperite.

Pranje podova

Enzimi iz deterdženta za veš će odlično očistiti podove. Koristite kašičicu deterdženta na kantu vode, pazeći da dobro ocijedite krpu prije nego što njome obrišete pod.

Za police za pećnicu

Stavite ih u kadu ili veliku kantu i napunite toplom vodom dok potpuno ne budu potopljeni, zatim dodajte 3/4 šolje deterdženta za veš i ostavite da odstoji preko noći. Zatim očistite mast i prljavštinu sunđerom ili četkom.

Za uklanjanje mrlja

Mrlje kao što su trava i krv na odeći ili predmetima od tkanine mogu se prethodno tretirati deterdžentom za veš. Sipajte tečni deterdžent direktno na mrlju, a zatim nežno istrljajte tkaninu četkicom za zube sa mekim vlaknima. Zatim operite odjeću kao i obično, prenosi Microsoft News.com.