Restorani razvoze pijane goste kućama

Dobre priče
Restorani razvoze pijane goste kućama
Vijetnamski restorani organizovaće prijevoz gostiju koji su popili koju čašicu previše, prenose u utorak mediji najavljujući inicijativu nacionalnog odbora za sigurnost u saobraćaju koja se pokreće u januaru uoči proslave lunarne Nove godine.

Vijetnamski restorani organizovaće prijevoz gostiju koji su popili koju čašicu previše, prenose danas mediji najavljujući inicijativu nacionalnog odbora za sigurnost u saobraćaju koja se pokreće u januaru uoči proslave lunarne Nove godine.

Zaposlenici restorana obučeni za to, procijenjivaće jesu li gosti previše popili i pobrinut će se za njihov prijevoz do kuća, te zbrinjavanje njihovih automobila.

Plan će prvo provoditi nekoliko odabranih restorana koji planiraju koristiti lokalne taksi prijevoznike i vlastita vozila.

Oni koji vole popiti radije će ići u restorane za koje znaju da će ih zbrinuti u slučaju da se napiju kaže jedan od vlasnika restorana uključenih u projekt.

Drugi pak vlasnici restorana dvoume se oko toga je li plan izvodiv.

"U mom restoranu svaki dan pije stotine vozača", kaže vlasnik drugog restorana u Hanoju, prenosi Fena.

"Kako možemo organizovati dovoljno osoblja i taksija da ih odvezu kući? Ako angažujemo dodatno osoblje ko će to platiti? Mi novaca nemamo."

Na ulicama Vijetnama živote svake godine izgubi 12 hiljada ljudi, a prema policiji 70 posto saobraćajnih nesreća u glavnom gradu rezultat je vožnje pod uticajem alkohola.

Ne propustite