JA SAM STRUČNJAK ZA FARBANJE KOSE I ZNAM KAKO DA ODABERETE BOJU: Jedna caka je dovoljna da se podmladite za 10 godina

Objavljeno:27.09.2022 - 17:48
A A A Times Arial

Kako izabrati boju za farbanje sijede kose? I da li - uopšte - da je farbate? Evo šta kaže stručnjak...

Mnoge žene počinju da se farbaju čim primete prve bijele vlasi, pa prihvate svoju sijedu kosu tek decenijama kasnije. "To je velika greška za mnoge dame", tvrdi Nik Vilis, slavni londonski frizer. "Naravno da niko ne želi da izgleda starije nego što mora, ali treba znati da nekim ženama upravo sijeda kosa stoji najbolje."

Greška pri izboru prave boje može da nas košta svježeg i dopadljivog izgleda. "Mnoge dame odaberu boju u tridesetim ili četrdesetim godinama i onda ne žele dugo da je promijene", objašnjava Vilis.

On podsjeća da se, s godinama, menja i ten žene, da je čest gubitak pigmenta i da zato ona "manje zrači". To posebno pojačava loše izabrana farba. Neophodno je da žena dobro poznaje svoj podton kože i zna da li je on pretežno "hladan", "topao" ili neutralan.

To se lako otkriva ako pored lica stavite nakit ili čak običnu foliju. Boja zlata bolje pristaje damama sa toplim podtonom, dok one sa hladnim podtonom prosto zablistaju uz boju srebra. Sretnice sa neutralnim podtonom dobro izgledaju i sa jednim i sa drugim metalom.

U skladu sa podtonom treba birati i odgovarajuću farbu za kosu. Vilis savjetuje da se sijede vlasi kamufliraju mješavinom svjetlijih i tamnijih pramenova. "Tako će kosa lijepo izgledati čak i kad se približi novi termin za farbanje", objašnjava frizer.

Idealna dužina poslije pedesete godine je negdje između srednje i dugačke, a najvažnije je posvetiti pažnju preparatima za njegu. "Samo njegovana kosa izgleda mladalački", tvrdi Vilis.

Izvor: Lepa&Srećna