POGLEDAJTE

EVO KAKO DA IZABERETE PRAVI DOMAĆI BIJELI LUK NA PIJACI: Pogledajte jasnu razliku - DRUGI SU PUNI TOKSINA KOJI ŠTETE ZDRAVLJU

Objavljeno:27.09.2022 - 09:24
A A A Times Arial

Nastasja Nedimović, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, ali i žena koja je u trudnoći pobijedila rak, redovno na svom Instagram profilu objavljuje različite savjete i ukazuje na važne probleme koji se tiču zdravlja.

Nedavno je podijelila video u kom objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dvije vrste bijelog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.

"Ovo zaista nije bijeli luk, ovo je kineski ‘bijeli luk’. Uvezeni bijeli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se sprečilo klijanje, potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja, ovaj kineski beli luk bio je pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli", rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na bijeli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od bijelog luka.

Objasnila je i kako prepoznati uvezeni bijeli luk i na koje detalje treba posebno da obratite pažnju. Kako je i sama rekla, prva razlika se uočava u nedostatku korena - domaći ga ima, a onaj uvezeni ne.

"Zatim, drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbeljivan hlorom. Ima neprirodno bijelu boju, a takođe, kineski bijeli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš bijeli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci", rekla je.

Nastasja kaže da na kraju dolazimo do najbitnijeg dijela, a to je ukus:

"Kineski bijeli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš bijeli luk, kao što i sami znate, preukusan je", rekla je za kraj.

Pogledajte video u kom Nastasja detaljno objašnjava: OVDJE

Izvor: MONDO