ZBOG OVIH GREŠAKA PLAĆATE STRUJU PAPRENO: Uz ove trikove računi su upola manji, djeluju nebitno, ali NEVJEROVATNO ŠTEDE

Kiosk
ZBOG OVIH GREŠAKA PLAĆATE STRUJU PAPRENO: Uz ove trikove računi su upola manji, djeluju nebitno, ali NEVJEROVATNO ŠTEDE
Većina zemalja se polako priprema za zimu i uveliko počinje da štedi na električnoj energiji, a evo kako i vi da smanjite račune za struju!

Većina zemalja se polako priprema za zimu i uveliko počinje da štedi na električnoj energiji, a evo kako i vi da smanjite račune za struju!

Nakon što je Rusija kao odgovor na sankcije zbog rata u Ukrajni ograničila snadbevanje prirodnim gasom, Evropa se suočava sa najvećim cijenama energenata u svijetu.

Mnogi se već uveliko pripremaju za zimu, a većina zemalja, uvele su preporuke za racionalnije korišćenje električne energije. Nudimo vam nekoliko jednostavnih kućnih savjeta, a kojim ćete smanjiti potrošnju struje, ali i visoke račune.

Obratite pažnju na ringle

Kako biste smanjili potrošnju struje prilikom spremanja hrane, pogotovo kada bude počela sezona slava i praznika, savjet je da nikako ne uključujete ringle, a da prije toga niste stavili posudu sa hranom. Trudite se da posuđe bude istih dimenzija kao i sama ringla, kako energija ne bi odlazila uzaludno.

Takođe, isključite ringle jedno tri do četiri minuta prije nego što jelo bude gotovo, dok je rernu potrebno isključiti jedno 10 minuta prije kraja pečenja. Na taj način možete da uštedite i do 20% energije. Čim voda proključa, jačinu ringle treba smanjiti na najnižu temperaturu, kako bi jelo i dalje moglo da se krčka na tihoj vatri. Uz pomoć ovog trika možete da uštedite i do 60% energije.

Pazite kako kuhate

Ukoliko želite da se jelo što prije spremi, posudu treba obavezno poklopiti. Osim što ćete tako dodatno uštediti, takođe namirnice će zadržati sve potrebne i korisne vitamine. Još jedan odličan savjet jeste da obične šerpe zamenite ekspres loncem, a kojim se potrošnja struje smanjuje za dva do tri puta.

Važna je i rerna

Rerna električnog šporeta zna da potroši od 70 do 90 kilovati struje na mesečnom nivou. Zato kada pečete neko jelo u rerni, potrudite se da je prečesto ne otvarate, jer se pri svakom otvaranju vrata izgubi 20% toplote. Na kraju, njenu preostalu toplotu nakon isključivanja možete da iskoristite za zagrevanje šerpe sa vodom, ukoliko ručno perete sudove, na primer.

I mašina za sudove

S druge strane, mašina za pranje sudova je mnogo bolja opcija upravo zbog toga jer je veoma mali potrošač električne energije. Mesečno ona prosečno potroši oko 50 kilovati po satu. Trudite se da je uključujete samo kada je cela napunjena sudovima.

(MONDO)

Ne propustite