FARMERKE VAM PUŠTAJU BOJU? Ovo su najčešće greške zbog kojih one izblijede, jako je važno NA KOLIKO DANA ih perete!

Kiosk
FARMERKE VAM PUŠTAJU BOJU? Ovo su najčešće greške zbog kojih one izblijede, jako je važno NA KOLIKO DANA ih perete!
Ne treba posebno naglašavati koliko je mnogima važno da farmerke traju što duže, jer savršene nije lako pronaći.

Ne treba posebno naglašavati koliko je mnogima važno da farmerke traju što duže, jer savršene nije lako pronaći.

Stavljate svašta u džepove

Džepovi su predviđeni za neki sitniš, poput maramice ili novca. Ali, mnogi u njih uguraju svašta – mobilne, ključeve, ruževe, cigarete, upaljače…

Na taj način, osim što će izgubiti oblik, džepovi će se na nekim mestima toliko izlizati da će se pojaviti rupe koje će postajati sve veće.

Previše često ih perete

Što farmerke više perete, one više blijede i materijal postaje sve tanji i time skloniji pucanju, posebno na delovima koji su pod određenim naporom – npr. na kolenima ili zadnjici.

Najbolje ih je prati svaka dve do tri sedmice, naravno ako nisu vidljivo prljave. Što se tiče mirisa, osvežite ih tako da ih na nekoliko sati stavite u zamrzivač.

Perete ih na previsokoj temperaturi

Mnogi ih ‘iskuvavaju’ što nikako nije dobro za njihovu dugovečnost. Visoka temperatura uništava strukturu vlakana pa farmerke postaju sklonije pucanju, a i menjaju oblik.

Želite li da dugo izgledaju kao nove perite ih na nižoj temperaturi, a centrifuga neka bude sporija. Koristite deterdžent za obojene tkanine. Idealno bi bilo prati ih na ruke.

Sušite ih u sušilici

Suzdržite se od stavljanja farmerki u sušilicu ili za toplijih dana na direktno sunce. Visoka temperatura će ih uništavati, i strukturu materijala i boju. Radije ih sušite polako na sobnoj temperaturi. Takođe, štipaljke stavljajte na pojas, nikako na nogavice.

Agresivno trljanje mrlja

To je velika greška, jer će na mjestima trljanja, osim mrlje, nestati i boja. Umjesto toga uklonite mrlje nježno – posebnim sredstvom ili mešavinom iz kućne radinosti. Na primjer, masne mrlje posipajte dječjim puderom i ostavite nekoliko sati da upije masnoću.

Ili, mrlju lagano tapkajte mešavinom soli i vode. Kod masnoća, ali i ostalih mrlja, pomaže i deterdžent za suđe. Stavite ga malo direktno na mrlju, lagano razmrljajte da uđe u tkaninu, ostavite desetak minuta i isperite.

Držanje na vješalici

Želite li da sačuvaju oblik, nakon pranja i sušenja ih preklopite i položite u ormar. Izbjegavajte stavljanje na vješalicu jer će ih vlastita težina u kombinaciji s gravitacijom rastegnuti, odnosno promeniti im oblik

Izvor: Pink.rs
 

Ne propustite