4 GLAVNA UREĐAJA U STANU ŽESTOKO SMANJUJU RAČUN ZA STRUJU: Evo kako ih trebate koristiti!

Kiosk
4 GLAVNA UREĐAJA U STANU ŽESTOKO SMANJUJU RAČUN ZA STRUJU: Evo kako ih trebate koristiti!
.

Zoran Lakićević kaže da je Ministarstvo energetike još prošle godine donijelo Nacionalni plan za energetsku efikasnost, kao i da on uključuje niz mjera – zamjenu stolarije, postavljanje solarnih panela, a između ostalog i mjere štednje.

Sa četiri uređaja ušteda čak 20 posto

Kada je riječ o preporukama za štednju u domaćinstvima, Lakićević kaže da se one odnose na četiri glavna uređaja koja koristimo.

"To su bojler, mašina za veš, šporet i frižider. Svaki od ovih uređaja samo time ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podio, ako bismo obratili pažnju na kuhanje, ako bismo temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena – mogli bismo da uštedimo po pet posto energije", dodaje.

Naglašava da kada se sabere ušteda sva četiri uređaja, to je 20 posto uštede.

"Prvo, imate račun manji za tih 20 posto, plus sada se dobijaju popusti tako da vi za 20 posto uštede energije možete da dobijete popust od 20 posto. Tako da recimo, ako je prosječan račun za struju u Srbiji 5.000, račun bi vam uz ove uštede bio 3.000 dinara", navodi Lakićević.

Da bi nam računi bili manji treba da uključujemo uređaje kada je jeftina struja.

"Svaki građanin to može da proveri na svom brojilu kada mu se strelica ide na gore ili na dole, pa da provjeri tačno to vrijeme", navodi Lakićević.

Na pitanje šta bi još moglo da se uradi, ističe da je zamjena sijalica veoma važna i u javnom osvjetljenju i u domaćinstvima.

"Led sijalice deset putanja manje troše energije i pet do deset puta duže traju", rekao je Lakićević.

Novi.ba/Blic.rs

Ne propustite