NEKAD OMILJENO JELO

PILE SA DUNJOM - STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT: Danas ga rijetko ko pravi, a nekada je redovno bio na trpezi

Objavljeno:23.09.2022 - 14:42
A A A Times Arial

Pile sa dunjom su jugoslovenske domaćice pravile često, ali vremenom je ovaj recept pao u zaborav.

Pile sa dunjom je stari i zaboravljeni recept koji su jugoslovenske domaćice stalno pravile. Cijelo pile isijecite, pa kuvajte zajedno sa dunjama koje ste prethodno propržili. Spoj slanog i slatkog čini ovo jelo neodoljivim. Greota je da ovako ukusno jelo padne u zaborav, pa isprobajte recept jer će vam se garantovano dopasti. Od dunja može da se pravi i slatko, ako želite da se počastite ukusnom poslasticom poslije predivnog obroka. 

Sastojci:

1 pile
1 kg dunja
1 kašika brašna

Priprema:

Pile isijecite, stavite u šerpu, sipajte vodu i kuvajte. Na pola kuvanja isključite šporet. Dunje operite, ali ne ljuštite, da se ne raspadnu. Isijecite na kriške. Uvaljajte dunje u šećer, pa propržite na malo masti ili ulja. Izvadite dunje iz šerpe, pa u nju u to isto ulje ili mast dodajte brašno i promiješajte. Poslije minut vratite dunje, dodajte piletinu i bujon (voda u kojoj se kuvalo pile), posolite i pobiberite. Kuvajte poklopljeno dok meso ne bude gotovo. 

Izvor: Stvar ukusa