KAKO ZAUSTAVITI RAST DLAČICA NA LICU: Depilacija nije rješenje, ključ je u ovim namirnicama

Praktična žena
KAKO ZAUSTAVITI RAST DLAČICA NA LICU: Depilacija nije rješenje, ključ je u ovim namirnicama
-

Ukoliko želite da se zauvijek riješite neprijatnosti i da napokon zaboravite šta znači svaki dan uzimati pincetu u ruke i prepravljati nesavršenosti, koristite se sljedećim metodama

Dlake na bradi noćna su mora svake žene. Ne samo što ih većina doživljava kao nešto neprijatno i estetski neprihvatljivo, već su i veoma uporne, nevezano da li za njihovo uklanjanje koristite pincetu, brijač ili vosak.

Međutim, istina je da ovakvim načinom uklanjanja samo doprinosite problemu umjesto da ga riješite.

Ukoliko želite da se zauvijek riješite neprijatnosti i da napokon zaboravite šta znači svaki dan uzimati pincetu u ruke i prepravljati nesavršenosti, koristite se sledećim metodama.

Koji su uzroci i simptomi pojačane maljavosti kod žena?

Kada govorimo uzrocima pojačane maljavosti žena, potrebno je napomenuti da je to često skup faktora. Pa se tako hirzutizam javlja usljed:

-genetske predispozicije (u 50% slučajeva),
-hormonskog poremećaja
-policističnih jajnika
-Kušingovog sindroma (javlja se kada je tijelo dugo izloženo visokom nivou hormona kortizola, na primjer kada ga nadbubrežne žlijezde proizvode u prevelikim količinama)
-upotrebe pojedinih lijekova,
-dijabetesa,
-tumora,
-poremećaja rada hipofize,
-kongenitalne adrenalne hiperplazije (nasledno stanje u okviru kojeg nadbubrežne žlezde proizvode veliku količinu steroidnih hormona),
pa čak i izloženosti stresu 

Kako riješiti problem pojačane maljavosti?

Postoje različiti načini za uklanjanje neželjenih dlačica, kao što su brijanje, izbjeljivanje dlačica, uklanjanje prirodnim metodama, zatim različitim preparatima i kremama, čupanje pincetom ili depilacija, ali pošto je ciklus rasta dlake vrlo kratak (samo 7 dana), to sve nisu potpuna rješenja i moraju se ponavljati skoro svakodnevno, piše Elle. 

Vitamin B6

Vitamin B6 sprječava povećano lučenje testosterona koji uzrokuje neželjene dlačice na licu. Konzumiranjem hrane bogate vitaminom B6 kao što su banane, piletina, riba, krompir i lješnik možete smanjiti maljavost na licu.

Šta učiniti ako vam rastu dlake na bradi?

Liječenje hirzutizmom trebalo bi započeti samo ako se može otkriti uzrok. A za to bi se prvo trebalo obratiti ginekologu, koji će prema rezultatima testova i drugih pregleda u slučaju utvrđenih prekršaja propisati adekvatan tretman. Ako se ne otkriju odstupanja od norme, najvjerovatnije, ginekolog će vas uputiti endokrinologu.

U nedostatku hormonskih problema, jedini izlaz iz situacije je uklanjanje viška dlaka, metodom koja vam najviše odgovara.

Ne propustite