OVO JE NAJLAKŠI NAČIN ZA KUHANJE RIŽE: Domaćice će se obradovati, MNOGO JE LAKŠE

Kuharica
OVO JE NAJLAKŠI NAČIN ZA KUHANJE RIŽE: Domaćice će se obradovati, MNOGO JE LAKŠE
Savršena pripremljena riža je umjereno skuhana, ravnomjerno začinjena, rastresita i ne ostaje zalijepljena za zidove posude u kojoj se priprema.

Savršena pripremljena riža je umjereno skuhana, ravnomjerno začinjena, rastresita i ne ostaje zalijepljena za zidove posude u kojoj se priprema.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

Počnite tako što ćete odabrati vrstu riže i količinu za kuhanje. Duguljasta i srednja riža je bolja za pripremu slanih jela dok je kraća bolja za kaše i sutlijaš.

Isperite rižu nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljaste riže li smeđu rižu možete ga ostaviti i neko vrijeme da odstoji u vodi.

Sipajte rižu u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli ispod), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuhanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da provjerite! Za veće količine riže vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuhanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomjerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomjerno kuhan na površini kao i na dnu posude, neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Kuhanje pirinča u aparatu za pirinač je isto poput kuhanja u posudi na šporetu, s tim da je proces automatizovan i da aparat automatski prelazi na održavanje toplote nakon što je pirinač skuhan.

Koristite istu količinu vode i pirinča kao u primjeru iznad, a nakon završetka kuhanja ostavite desetak minuta poklopljeno kako bi se ravnomerno skuhao.
 

Ne propustite