POSJEKOTINE KOD DJECE NISU UVIJEK BEZAZLENE: Evo šta je signal da odmah krenete u Hitnu pomoć i kako da zaustavite krvarenje

Porodica i zdravlje
POSJEKOTINE KOD DJECE NISU UVIJEK BEZAZLENE: Evo šta je signal da odmah krenete u Hitnu pomoć i kako da zaustavite krvarenje
-

Posjekotine kod djece možete liječiti u kućnim uslovima, ali nerijetko zahtjevaju i medicinsku pomoć.

Povrede u dečijem dobu su česte, a među njima se nerijetko roditelji susreću is sa posjekotinama. Nekad su posjekotine manje i mogu da se srede u kućnim uslovima, ali nekad ipak zahtkevaju pomoć medicinskog osoblja. Važno je da znate kako možete pomoći dketetu koje rana možda i ne boli previše, ali se uplaši kada vidi krv.

Bilo da liječite manju posekotinu da biste zaustavili krvarenje kod kuće ili ste već na putu do ljekara, važno je da ostanete hladni. Zapamtite da, ako ste vi mirni, veća je vjerovatnoća da će i dijete slijediti vaš primjer.

Koliko vremena je potrebno da se zaustavi krvarenje?

Većina tipičnih posjekotina kod mališana će prestati da krvari sama od sebe, ali ako ne prestane nakon pet do deset minuta direktnog pritiska, ili ako iz rane šuklja krv, vrijeme je da odete u Hitnu pomoć.

Takođe bi trebalo da potražite medicinsku njegu ukoliko imate:

Široke, duboke ili razjapljene rezove koji mogu da zahtjevaju ušivanje.
Ranu na vratu ili licu vašeg djetata, ili ranu blizu oka ili usana.
Posjekotinu u kojoj je ostalo staklo, pljavština, šljunak, grančice, koji se ne mogu isprati ili očistiti sapunom i vodom nakon 15 minuta.
Kožu koja je duboko izgrebana ili ogrebotinu koja se širi na velikoj površini.
Posjekotine od ujeda životinje ili čovjeka, opekotine, ubodne rane (poput eksera) ili električne povrede.

Šta možete kod kuće da učinite ako je posjekotina mala?

Stavite čiste rukavice, a kada se krvarenje smiri, dobro isperite posekotinu mlakom vodom i nježno operite područje oko nje blagim sapunom. Osušite ranu, utapkajte malo antibiotske masti, a zatim posekotinu prekrijte sterilnom gazom ili zavojem.

Šta možete učiniti na putu do ljekara?
Ako je posjekotina veća i zahteva ljekarsku intervenciju, na putu do bolnice vršite stalan, direktan pritisak na posjekotinu koja krvari čistom i suhom krpom. Po potrebi, tačnije ako se nakupi puno krvi, zamijenite je novom. Možete dati svom djetetu sirupić za bol.

(Yumama)

Ne propustite