TURSKA SUPA OD SOČIVA: Jeftina i preukusna, a jedan sastojak joj daje posebnu aromu (RECEPT)

Supa od sočiva u Turskoj je neizostavni dio svakog porodičnog ručka. Brzo se sprema, dugo drži sitost, a veoma je zdrava i uskusna.
Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuha mnogo brže od ostalih mahunarki i ne morate da ga potapate prije kuhanja.
Sastojci: 300 g crvenog sočiva, 1 glavica luka, 1 veća šargarepa, 1 kašičica sušene nane, malo uljaso, biber.
Priprema: Sočivo dobro operite dok voda ne postane skroz prozirna. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuhajte na umjerenoj vatri. Kada počne da ključa, sklonite pjenu sa površine, sipajte još malo vode i kuhajte oko 10 minuta. Za to vrijeme luk i šargarepu očistite i sitno naseckajte. Propržite luk na malo ulja dok se ne zastakli, a potom ubacite i šargarepu. Dinstajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ubacite u šerpu sa sočivom i sve promešajte. Dodajte žačine po ukusu, krčajte još 10 minuta, a pred kraj kuhanja pospite nanom. Supu služite dok je još topla. sa malo prepečnog hljeba.
Izvor: Pink.rs