PEPA PRASE: U crtiću prvi put prikazan istospolni par

Objavljeno:07.09.2022 - 21:11
A A A Times Arial

Pepa prasa je među omiljenim crtićima u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Australiji, ali i kod nas na Balkanu.

Zato nije ni čudno da je odluka programa da uvede svoj prvi istospolni par izazvala burne reakcije.

Tokom jedne od epizoda pod naslovom Porodica, koja je prvi put emitirana u utorak na Channel 5 u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se snima Pepa prase, istoimeni lik predstavljen je majkama prijateljice Penny Polar Bear.

Dok je crtala portret svoje porodice, Penny je objasnila: "Živim sa svojom mamom i svojom drugom mamom. Jedna je mama doktorica, a jedna kuha špagete."

Program, koji su osmislili britanski animatori Mark Baker i Neville Astley, traje od 2004. godine. Ovo je prvi put u 18-godišnjoj historiji programa da se pojavljuje istospolni par.

Dolazi dvije godine nakon što je na američkoj internetskoj stranici pokrenuta peticija kojom se zahtijeva "istospolna roditeljska porodica na crtiću Pepa prase". Prikupila je gotovo 24.000 potpisa.

“Djeca koja gledaju Pepu Prase su u dojmljivoj dobi”, napisali su kreatori peticije. "Isključivanje istospolnih porodica naučit će ih da su samo porodice s jednim roditeljem ili dva roditelja različitog spola normalne."

Pepa Prase nije prvi dječji program koji prikazuje istospolne parove. Američki crtani film Arthur, namijenjen djeci od četiri do osam godina, još 2019. godine u 22. serijalu prikazao je gay vjenčanje

Ostali popularni crtići koji su se dotakli LGBT odnosa su Adventure Time i Steven Universe - oba su također iz SAD-a, ali su namijenjena publici od 10 i više godina.

Nakon najnovije epizode Peppa Pig, Twitter se usijao od rasprave o predstavljanju porodice Penny Polar Bear.

 "Lezbejke u Pepi Prase?, zar ne mogu dječje emisije biti samo za djecu?" napisao je jedan čovjek u komentaru.