Dvije godine doktorima je trebalo da mu otkriju leukemiju: AKO OSJETITE OVIH 5 SIMPTOMA ODMAH LJEKARU, dok nije kasno

Kiosk
Dvije godine doktorima je trebalo da mu otkriju leukemiju: AKO OSJETITE OVIH 5 SIMPTOMA ODMAH LJEKARU, dok nije kasno
Pacijentima s leukemijom se postavlja pogrešna dijagnoza ili predugo čekaju na jednostavan, ali vitalan test krvi koji može otkriti bolest.

Pacijentima s leukemijom se postavlja pogrešna dijagnoza ili predugo čekaju na jednostavan, ali vitalan test krvi koji može otkriti bolest.

U svjetlu zabrinjavajućeg novog istraživanja, dvije vodeće britanske dobrotvorne organizacije za rak krvi danas upućuju molbu šefovima zdravstva i kreatorima politike da se pozabave problemom i smanje sumorni danak bolesti od koje svake godine ubije 5.000 Britanaca.

Prema službenim smjernicama NHS-a, svako ko posjeti svog liječnika opće prakse sa simptomima kao što su uporni umor, groznica, modrice ili krvarenje i ponavljajuće infekcije treba biti upućen na hitnu punu krvnu sliku u roku od 48 sati.

screenshot-54

U jednom šokantnom slučaju, leukemija 31-godišnjem električaru nije bila dijagnostikovana skoro dvije godine.

Otac jednog djeteta Joel Atkinson, iz Bishop's Stortforda u Hertfordshireu, dobio je teške nelagode u ramenima i leđima krajem 2019. godine, što je u početku bilo uzrokovano stresnim poslom, a kasnije i artritisom.

Kako mu se zdravlje pogoršavalo, razgovarao je s ljekarima te posjetio hitnu pomoć „bezbroj“ puta, patio je od strašnog umora, noćnog znojenja i nesnosnih bolova. Ipak, tek nakon što se srušio kod kuće i hitnom pomoći prevezen u bolnicu, a zatim na intenzivnu njegu, konačno mu je dijagnosticirana leukemija.

Drugi oboljeli su ispričali slične uznemirujuće priče o propuštenim prilikama i kašnjenjima. Julia Jones, 74, iz Prestona, kaže da je 'znala da nešto ozbiljno nije u redu', ali joj je ljekar opće prakse rekao da je stalni umor koji osjeća njezinih godina i da je kvržica veličine teniske loptice ispod njene desne ruke 'samo podignuta žlijezda'.

Osamnaest mjeseci kasnije rutinski mamograf otkrio je kvržicu u njenoj dojci i upućena je na pregled i biopsiju.

Penzionisana učiteljica Julia kaže: 'Kada sam podigla ruku, doktor je ugledao krvržicu i izgledao je užasnuto".

Dalja istraživanja su pokazala da ima hroničnu limfocitnu leukemiju, neizlječivi oblik bolesti.

„Bilo je više nego frustrirajuće – pronašla sam prvu kvržicu više od godinu dana prije moje dijagnoze i tri puta sam bila kod liječnika opće prakse. Kvržica na dojci je takođe povezana sa leukemijom. Nikad mi nisu dali nalaz krvi da provjerim uzrok mojih simptoma.'

Puna krvna slika uključuje broj i izgled različitih krvnih stanica u uzorku koji se provjerava u laboratoriju. Ako se uoče abnormalnosti, daljnja istraživanja mogu potvrditi dijagnozu.

A vrijeme je od suštinske važnosti, upozorava konsultant hematolog profesor Antonio Pagliuca, stručnjak za rak krvi u bolnici King's College u Londonu. On kaže: „Leukemija se može brzo razviti. Pacijenti mogu prijeći iz ranih faza u uznapredovalu bolest za nekoliko mjeseci. Izlječenje je vjerojatnije ako se dijagnosticira ranije, dok kasnije ljudi mogu biti toliko bolesni da se možda neće moći nositi s agresivnim liječenjem. 
 

 

Ne propustite