ŽENA MISLILA DA JE OVO NA ČELU SAMO OGREBOTINA, A ONDA SU JOJ DOKTORI OTKRILI ZASTRAŠUJUĆE VIJESTI: Sada upozorava sve, NEMOJTE PRAVITI ISTU GREŠKU KAO I ONA

Kiosk
ŽENA MISLILA DA JE OVO NA ČELU SAMO OGREBOTINA,  A ONDA SU JOJ DOKTORI OTKRILI ZASTRAŠUJUĆE VIJESTI: Sada upozorava sve, NEMOJTE PRAVITI ISTU GREŠKU KAO I ONA
Majka koja je zanemarila  trag na glavi kao 'malu ogrebotinu' uzrokovanu četkom za kosu upozorava na važnost zaštite od sunca nakon što joj je dijagnosticiran rak kože.

Majka koja je zanemarila  trag na glavi kao 'malu ogrebotinu' uzrokovanu četkom za kosu upozorava na važnost zaštite od sunca nakon što joj je dijagnosticiran rak kože.

Rachel Collett, 48, iz Bideforda u Devonu, prvi put je primijetila ožiljak 2014. godine, ali ga je u početku odbacila kao bezopasnu ogrebotinu.

'Na kraju je postepeno počelo da se skuplja oko njega i ono što opisujem kao vulkanski krater počelo mi je uranjati u glavu', objasnila je.

1

'Ali je postajalo sve veća, a onda je crveni dio u sredini nestao i bio je samo biserno bijeli. Zato sam otišla kod doktora koji su me uputili dermatologu.'

Biopsija je otkrila da se radi o karcinomu bazalnih ćelija, obliku raka kože, pa je uklonjena lezija.

Majci dvoje djece, koja radi u srednjoj školi, uklonjena je još jedna kvržica u blizini oka 2018. godine, a ove godine je uklonjena nekancerozna izraslina na kraju nosa.

Sada želi da podigne svijest o važnosti zaštite od sunca, rekavši da je tek u dvadesetim godinama počela da stavlja kremu za sunčanje sa niskim SPF faktorom.

2

Rachel je operisala svoju prvu leziju 2015. godine, kada je imala 41 godinu.

Doktori su rekli da obično vide karcinom bazalnih ćelija kod starijih ljudi i da je 'veoma rijetko' da ga neko njenih godina ima.

'Svojoj djeci stalno govorim, "pobrinite se da imate kremu za sunčanje". Za vrijeme vrućina stavljam faktor 50 i ostajem u hladu.

'Moja poruka bi bila da uvijek stavite kremu za sunčanje i zaštitite se. Ne stavljate je kada ste napolju, već stavljate prije nego što izađete jer je potrebno vrijeme da ga vaša koža upije', savjetuje ona.

 

Ne propustite