10 STVARI KOJE RADITE SVAKODNEVNO, A NEMATE POJMA DA JE POGREŠNO: Evo kakvu kafu zaista trebate piti, iznenadit ćete se

Kiosk
10 STVARI KOJE RADITE SVAKODNEVNO, A NEMATE POJMA DA JE POGREŠNO: Evo kakvu kafu zaista trebate piti, iznenadit ćete se
Svi imamo svoje navike i svakodnevne rutine koje smo vremenom razvili. Ali, u stvari, postoje mnogi svakodnevni rituali za koje možda ne znamo da smo radili pogrešno. Srećom, nikad nije kasno da naučimo nove stvari.

Svi imamo svoje navike i svakodnevne rutine koje smo vremenom razvili. Ali, u stvari, postoje mnogi svakodnevni rituali za koje možda ne znamo da smo radili pogrešno. Srećom, nikad nije kasno da naučimo nove stvari.

Pogledajte listu uobičajenih aktivnosti koje možda radite pogrešno i kako ih ispravno obaviti. 

Nadamo se da će vam ovo pomoći da postanete najzdravija verzija sebe.

1. PIJENJE KAFE

1

Kafa ima mnogo pozitivnih efekata, od pomoći vašem imunološkom sistemu preko jačanja snage mozga, do poboljšanja probave. Ali najzdraviji način ispijanja kafe možda nije ono što mislite. Prirodna mljevena kafa je mnogo korisnija od instant kafe, koja ima više hemikalija i manje nutrijenata. Pokušajte u svoju kafu dodati malo mlijeka ili vrhnja, jer mliječni proizvodi sadrže dodatne hranjive tvari, poput kalcija, koji podržavaju zdrave kosti.

Tamno pržena kafa sadrži manje kofeina od svijetlo pržene kafe, iako tamna verzija ima jači ukus. U procesu prženja, dio kofeina nestaje, pa jači okus obično znači i manje kofeina.

2. PRANJE ZUBA

2

Trebalo bi da perete zube dva puta dnevno po 2 minute svaki put. Takođe nije dobro četkati zube direktno nakon jela – zapravo bi trebalo da sačekate sat vremena nakon obroka. Ovo je izuzetno važno ako jedete kiselu hranu, jer odmah pranje zuba može uzrokovati da kiselina ukloni caklinu vaših zuba!

3. ZAGRIJAVANJE HRANE U MIKROVALNOJ

3

Kada podgrijavate hranu, nemojte je gomilati na sredinu tanjira. Umjesto toga, raširite ga po obodu tanjira s rupom u sredini - to će pomoći mikrovalnoj pećnici da ravnomjerno zagrije hranu.

4. TUŠIRANJE

4

Često volimo da se dugo tuširamo toplom vodom da nas opusti, ali prečesto tuširanje može biti loše za naše zdravlje. Može isprati dobre i loše bakterije, a istraživanja sugeriraju da može dovesti i do ekcema.

U stvari, hladnije tuširanje ima pozitivne efekte na vaš imunološki, limfni, probavni i cirkulacijski sistem, a čak je poznato da podstiče gubitak težine.

5. ČEŠLJANJE KOSE

5

Trebali biste početi češljanje od vlasišta, jer se na taj način distribuiraju prirodna ulja kroz kosu i sprječava da sve izgleda masno.

6. ZAGRIJAVANJE NA HLADNOĆI

6

Često se fokusiramo na to da nam glava bude topla kada nam je hladno, jer ljudi misle da se 45-50% topline gubi kroz glavu. Ali istina je da je to samo 7%. Zato se fokusirajte na to da vam cijelo tijelo bude toplo!

7. NJEGA KOŽE

7

Postoje 3 glavna koraka koje bismo svi trebali raditi svakog jutra. Prvo, treba koristiti sredstvo za čišćenje za uklanjanje prljavštine koja se nakupila preko noći. Tada hidratantna krema može hidratizirati kožu. I na kraju, kremu za sunčanje, koju trebamo koristiti svakodnevno, bez obzira na vremenske prilike, treba nanositi kako bismo zaštitili kožu od oštećenja od sunca.

8. BUĐENJE

8

Mnogi od nas postavljaju više alarma da bi se probudili, ali odgađanje alarma zapravo može imati štetne posljedice. Zdravije je probuditi se na prvi alarm, jer drijemanje uzrokuje da utonemo u san ponovo, zbog čega se osjećamo pospano kada se zaista probudimo.

9. PRIMJENA DEZODORANSA

9

Ovo može biti veliko iznenađenje, ali zapravo bi trebalo da nanesete dezodorans ili antiperspirant prije spavanja, a ne ujutro! Noću se manje znojimo, tako da je ovo najbolje vrijeme da vaši znojni kanali bolje apsorbuju aktivne sastojke, što efikasnije blokira znojne kanale. Također, ne zaboravite da ga nanesete na suhu kožu za najbolje rezultate.

10. ČUVANJE TOALET PAPIRA

10

Toalet papir može stvoriti veliki nered, jer se lako može razmotati. Ali postoji jednostavan način da to zaustavite - preklopite kraj rolne i pritisnite ga na slavinu. Vlaga će stvoriti pečat tako da će papir ostati na mjestu dok vam ne zatreba.

Ne propustite