OVO VOĆE NA BALKANU SVI OBOŽAVAJU, a od njega se pravi najljepši domaći sok: Treba vam samo pola sata za savršeni napitak
Svi znamo da je domaće najbolje, apsolutno je provjereno, svježe i ukusno, zato bi trebalo da nam pređe u naviku i da postane dio svakog dijela naše ishrane, a u to se ubrajaju i sokovi.
Pored klasičnog soka od višanja ili zove, koji su gotovo dio svake zimnice, i bilo koje drugo voće možete da iskoristite kako biste napravili ukusan sok, piše Žena Blic.
Zato isprobajte recept za sok od jabuke, i uživajte u još jednoj verziji omiljenog pića.
Za dvije litre vam je potrebno:
- 1,5 kg jabuka
- 2 l vode
- 1 kesica limunske kiseline
- korica jednog limuna
- 10 g mješavine cimeta i šećera
- 350 g smeđeg šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Jabuke očistite i nasjeckajte na kockice. Prebacite u lonac u koji će da se kuhaju. Dodajte limunsku kiselinu, koricu limuna, cimet šećer i smeđi šećer. Sve prelijte vodom i stavite da se kuha.
Kada prokuva, krčkajte minimalno 30 minuta, dok jabuke u potpunosti ne omekšaju. Štapnim mikserom ispasirajte jabuke dok ne dobijete gusti sok. Vratite na vatru još pet minuta, probajte i dodajte još cimeta po želji. Sok sipajte u staklene flaše, zatvorite dobro i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.