NAUČITE KAKO SE SPREMA LJETNI AJVAR: Otkrivene male tajne velikih majstora - nema pečenja, sve se kuha u jednoj šerpi

Praktična žena
NAUČITE KAKO SE SPREMA LJETNI AJVAR: Otkrivene male tajne velikih majstora - nema pečenja, sve se kuha u jednoj šerpi
-

Počela je sezona pravljenja zimnice, a svi znamo da su najukusniji specijaliteti od paprike i nezaobilazna turšija. Kako još nije došlo vreme za pravljenje ajvara, pinđura... iskoristite sezonu patlidžana i napravite ljetnji ajvar. Ne morate više da da trošite vrijeme na pečenje paprike, možete brzo i lako da napravite ajvar tako što ćete sve sastojke kuvati na šporetu. Dok čekate zimnicu kao što je ova što smo nabrojali isprobajte i ovaj recept, garantovano će vam se dopasti. 

Sastojci:

1 kg patlidžana 
250 g crnog luka 
400 g paprika (može šilja, može babura)
1 ljuta paprika 
500 g paradajza 
30 g peršuna 
1 kašika soli 
1,5 kašika šećera 
4 čena bijelog luka 
30 ml sirćeta 

Priprema:
Crni luk i paprike isjecite sitno. Na ulju propržite crni luk, pa dodajte paprike i sipajte paradajz sos (svjež paradajz koji ste prethodno izblendirali). Promiješajte, poklopite i ostavite da proključa, a onda kuvajte još 10 minuta. Zatim dodajte patlidžan koji ste ogulili i isekli na kockice. Promiješajte, ponovo poklopite i kuhajte još 20 minuta na srednjoj temepraturi. Zatim dodajte so, šećer, sjeckani peršun i mleveni beli luk. Sipajte i sirće i dobro promešajte, pa poklopite i kuhajte još 7 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i čuvajte na hladnom i mračnom mjestu. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite