NAJUKUSNIJI KOLAČ SA JABUKAMA: Sočan, lagan i lako se pravi (RECEPT)

Kuharica
NAJUKUSNIJI KOLAČ SA JABUKAMA: Sočan, lagan i lako se pravi (RECEPT)
Pred vama je jedan od najlepših kolača sa jabukama. Priprema se lako, samo smućkate sve sastojke i ispečete. Po želji, kolač možete preliti čokoladnom glazurom i dati mu dodatnu sočnost.

Pred vama je jedan od najlepših kolača sa jabukama. Priprema se lako, samo smućkate sve sastojke i ispečete. Po želji, kolač možete preliti čokoladnom glazurom i dati mu dodatnu sočnost.

Sočan, lagan, neodoljiv - morate probati.

Sastojci:

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 1 šolja mleka 
  • 4 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • pola šolje ulja 
  • pola šolje ovsenih pahuljica
  • 4 jabuke
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 30 ml likera ili limončela po izboru
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 šolja badema ili oraha
  • 1 čokolada bez šećera + 1 kašika ulja

Priprema:

200 g ovsenih pahuljica usitnite u blenderu ili secku. Prebacite u činiju pa dodajte mlijeko, promiješajte i ostavite da djeluje 15 minuta. za to vrijeme umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne otopi. Sipajte ulje pa mutite još malo. Sada dobijenu smjesu dodajte smesi od pahuljica i mleka i dobro promiješajte. Dodajte još pola šolje ovsenih pahuljica i dobro sjedinite pa opet ostavite da djeluje 15 minuta.

Jabuke isjecite na kockice, stavite u činiju i poprskajte sokom od pola limuna da ne potamne. Zatim tu polovinu limuna sa korom isjeckajte sitno i dodajte jabukama. Preko sipajte cimet i liker pa promiješajte.

U prethodnu smjesu od pahuljica dodajte brašno, prašak za pecivo pa sjedinite. Na kraju sjedinite sve sa jabukama i dodajte sjeckane bademe ili orahe. Sipajte u kalup. Pecite sat vremena na 170 stepeni.

Kada je kolač pečen prelijte ga čokoladom koju ste istopili sa malo ulja.

Ne propustite