Wall Street blago porastao

Objavljeno:19.08.2022 - 07:42
A A A Times Arial

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora, a trgovalo se oprezno na što ukazuje najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini, piše Hina.

Dow Jones ojačao je 18 bodova ili 0.06 posto, na 33.999 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.23 posto, na 4283 boda, a Nasdaq indeks 0.21 posto, na 12.965 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez, na što ukazuje podatak da je jučer vlasnika zamijenilo 9.4 milijarde dionica, što je najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini.

"Na točki smo kada ulagači pokušavaju dokučiti hoće li povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Dva su tabora - oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi, da je nedavni uspon cijena dionica samo odskok na tržištu 'medvjeda' i da slijedi novi pad", objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Posljednjih tjedana tržište podržava i blagi pad inflacije u SAD-u s najviših razina u više od četrdeset godina jer je to potaknulo nadu ulagača da američka središnja banka neće ubuduće povećavati kamatne stope tako agresivno kao dosad.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2.25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u rujnu. No ulagači se nadaju da će to povećanje biti za 0.50, a ne 0.75 postotnih bodova, kako se donedavno očekivalo. To će, dakako, usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed mekano prizemljiti, a ne gurnuti u duboku recesiju.

Jučerašnjem rastu indeksa ponajviše je pridonio dobitak tehnološkog sektora, pri čemu je cijene dionice Cisco Systemsa skočila gotovo šest posto, nakon što je taj tehnološki div povećao procjene prodaje u tekućem tromjesečju.

Cijene dionica porasle su i na europskim burzama
Među najvećim gubitnicama našla se, pak, dionica Kohl'sa, s padom cijene za više od sedam posto, nakon što je taj trgovački lanac razočarao svojim kvartalnim poslovnim rezultatima, pa se pod pritiskom našao cjelokupni trgovački sektor.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.35 posto, na 7541 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0.52 posto, na 13.697 bodova, a pariški CAC 0.45 posto, na 6.557 bodova.