MAGIČNO Pustinja je tokom cijele godine, a onda preko noći postaje predivna oaza

Magazin
MAGIČNO Pustinja je tokom cijele godine, a onda preko noći postaje predivna oaza
Oman čuva jednu od nazanimljivijih tajni prirode - pustinju koja postaje prašuma takoreći preko noći

Oman čuva jednu od nazanimljivijih tajni prirode - pustinju koja postaje prašuma takoreći preko noći. Ova zemlja je izuzetno suha tokom devet mjeseci, a zbog nedostatka padavina i jako visokih temperatura pravi se pustinja. A onda, kada krene sezona monsuna, ovdje tri mjeseca cvjeta najbujnija vegetacija, a ponegdje se jave i vodopadi.

600-438385121

Od kraja jula do početka septembra ova zemlja u potpunosti mijenja svoj izgled. Tamo gdje su ranije bili pjesak i suho kamenje, javlja se raznovrsna vegetacija, a zajedno sa biljkama i drvećem ostaju i kamile. Ovaj fenomen naziva se Salalah monsun.

Da li ste nekad vidjeli kamilu u prašumi?

omanprofimedia-0210852571-1000x0

Naime, na stotine kamila koje ovdje žive uživaju u prijatnijim temperaturama, koje u ovom periodu padaju sa vrelih 50 stepeni na podnošljivih 20. Zajedno sa padom temperature, dolazi i do velikih padavina, pa se prave jezera i - vodopadi.

Tokom devet mjeseci ovdje nema ni kapi vode. Pustinja nema ni jednu rijeku niti jezero, ali se zato u avgustu javljaju ove divne oaze.

omanprofimedia-0087335270-1000x0

Ovaj fenomen se javlja u priobalnom pojasu Omana, a ljudi koji ovdje žive kažu da je magla ponekad toliko gusta da se ne vidi prst pred okom. Sušta suprotnost pustinji, koja se tu nalazi preostalih devet mjeseci.

Andrew Anderson, pejzažni arhitekta iz Omana, rekao je za "CNN" da je ovo pravo svjetsko čudo.

omanprofimedia-0043322445-1000x0

- Devet mjeseci je ovdje pustinja, ali tokom sezone monsuna pretvara se u pravu tropsku šumu, sa gustom vegetacijom i mnogo vlage. Nauka ovo naziva "oblačnom šumom" ali ovo je jedino mjesto na svijetu gdje se takva šuma javlja u pustinji - rekao je on.

 

 

(Daily Mail)

Ne propustite