SVAKA DOMAĆICA IZ JUGOSLAVIJE JE IMALA OVAJ RECEPT: Jednostavna pogača koja je gotova za manje od sat vremena

Objavljeno:18.08.2022 - 10:36
A A A Times Arial

Napravite jednostavnu pogaču po receptu iz stare Jugoslavije.

Uona dobra stara, kako obično stariji govore, čini se da se više vremena posvećivalo kuhanju i pripremanju jela. Istina, nekada nije bilo pekare na svakom koraku koje rade po cijeli dan, ali posebna pažnja se posvećivala pripremi i mešenju hleba i pogača. Ovaj recept za jednostavnu pogaču imala je svaka domaćica u Jugoslaviji, u onoj dobro poznatoj žutoj svesci sa specijalitetima, koja se prenosila sa koljena na koljeno. Pravi se od jednostavnih sastojaka i ne morate da budete posebno vješti da biste je napravili, jer nema kvasca ni čekanja da tijesto naraste.

Sastojci:

150 g mladog sira
3 jajeta
1 šolja kiselog mlijeka
1 šolja ulja
300 g brašna
2 kašike masti
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, pa izmrvite sir. Dodajte cijela jaja, a zatim i kiselo mlijeko i ulje. Zamesite da dobijete glatko tijesto koje treba da bude nešto rjeđe. Sipajte ga u pleh za pečenje koji ste podmazali sa mašću, pa malo protresite da se lijepo rasporedi. Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite pogaču oko 30-35 minuta. Kada je pečena izvadite iz rerne, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.

Izvor: Stvar ukusa