SVAKA DOMAĆICA IZ JUGOSLAVIJE JE IMALA OVAJ RECEPT: Jednostavna pogača koja je gotova za manje od sat vremena
Napravite jednostavnu pogaču po receptu iz stare Jugoslavije.
Uona dobra stara, kako obično stariji govore, čini se da se više vremena posvećivalo kuhanju i pripremanju jela. Istina, nekada nije bilo pekare na svakom koraku koje rade po cijeli dan, ali posebna pažnja se posvećivala pripremi i mešenju hleba i pogača. Ovaj recept za jednostavnu pogaču imala je svaka domaćica u Jugoslaviji, u onoj dobro poznatoj žutoj svesci sa specijalitetima, koja se prenosila sa koljena na koljeno. Pravi se od jednostavnih sastojaka i ne morate da budete posebno vješti da biste je napravili, jer nema kvasca ni čekanja da tijesto naraste.
Sastojci:
150 g mladog sira
3 jajeta
1 šolja kiselog mlijeka
1 šolja ulja
300 g brašna
2 kašike masti
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, pa izmrvite sir. Dodajte cijela jaja, a zatim i kiselo mlijeko i ulje. Zamesite da dobijete glatko tijesto koje treba da bude nešto rjeđe. Sipajte ga u pleh za pečenje koji ste podmazali sa mašću, pa malo protresite da se lijepo rasporedi. Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite pogaču oko 30-35 minuta. Kada je pečena izvadite iz rerne, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.
Izvor: Stvar ukusa