3 TAJNE PROFESIONALACA ZA SAVRŠENA KUHANA JAJA: Ove cake rijetko ko zna, a dosta pomažu

Praktična žena
3 TAJNE PROFESIONALACA ZA SAVRŠENA KUHANA JAJA: Ove cake rijetko ko zna, a dosta pomažu
-

Naučite da kuhate jaja kao profesionalni kuhari.

Skoro svi vjeruju da je kuhana jaja najlakše napraviti, ali to baš i nije tako. Morate da vodite računa da se ljuska ne raspadne, da bjelance ne ispadne gumeno, a žumance zelenkasto. Svi misle da to nije neka nauka, samo se u vodu stave jaja i sačeka se da proključaju, ali postoje 3 cake koje će vam pomoći da kuhana jaja ispadnu savršeno. 

Profesionalni kuhari su podijelili ove tajne kako bi i početnici u kuhinji naučili da pripreme osnovna jela. Nije komplikovano, ali je potrebno ispratiti neke korake.

Tačna količina vode

Кvalitet jaja u velikoj mjeri zavisi od toga koliko je tečnosti utrošeno. Na njihov ukus i izgled može negativno uticati i višak i nedostatak vode. Preporuka je jednostavna: vodu sipajte tek toliko da bude iznad jaja tek 3-6 cm.

Dodatni sastojci
Mnogi ljudi kuhaju jaja samo u vodi. Ali ovo nije dobar pristup, jer postoji veliki rizik od curenja bjelanaca iz jaja, ako na ljusci postoje pukotine. Zato u vodu dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašiku sirčeta. 

Šta uraditi nakon ključanja vode?
Čim tečnost u šerpi počne da ključa, vatru treba smanjiti na minimum. Posuđe skloniute sa šporeta u roku od jednog minuta nakon ključanja. Zatim stavite šerpu na sto, poklopite i sačekajte oko 12 minuta. Nakon toga ih možete jesti. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite