BOJA ČARŠAVA KOJU NIPOŠTO NE TREBA IMATI U KREVETU: Mnogi vole baš takvu posteljinu, a stručnjaci su protiv

Sve za dom
BOJA ČARŠAVA KOJU NIPOŠTO NE TREBA IMATI U KREVETU: Mnogi vole baš takvu posteljinu, a stručnjaci su protiv
Boje utiču na to kako se osjećamo u bilo kojoj prostoriji u kući, a stručnjaci kažu da to posebno važi za spavaću sobu. Naravno da svi volimo da naš intimni prostor lijepo izgleda, ali je još važnije da nam on zaista i prija. Upravo nijanse posteljine mogu da utiču na naše raspoloženje.

Boje utiču na to kako se osjećamo u bilo kojoj prostoriji u kući, a stručnjaci kažu da to posebno važi za spavaću sobu. Naravno da svi volimo da naš intimni prostor lijepo izgleda, ali je još važnije da nam on zaista i prija. Upravo nijanse posteljine mogu da utiču na naše raspoloženje, piše Lepa i Srećna.

I uprkos tome što mnogi uživaju u snježnobelim čaršavima, savjet je da baš njih izbjegnemo! Aleks Sejvi, koji ima neobično zvanje i sertifikat instruktora za zdravo spavanje, kaže da potpuno bijela posteljina izgleda svježe i čisto, ali zbog nje spavaća soba odaje sterilan utisak.

"Mnogo je bolje da odaberete neku bež nijansu, jer previše svijetla bijela stimuliše mozak", objašnjava Aleks. "Podseća previše na dnevno svjetlo, može čak i da smanji nivo melatonina, hormona koji utiče na zdrav san."

228159-spavaca-2-ff

I dizajneri posvećeni unutrašnjoj dekoraciji veruju da je bijela boja loš izbor za posteljinu. Bolje je birati mekše nijanse koje će spavaću sobu učiniti oazom udobnosti i mira. Plava je dobar izbor, jer ima terapeutski efekat na nas, s tim što i ovdje valja izbjeći najsvjetlije nijanse. 

Boje posteljine koje, takođe, treba izjbegavati, su crvena, braon i crna. Prva može da provocira agresivnost ili ljutnju, baš osjećanja koja ne želimo pred spavanje. Braon djeluje depresivno, kao i crna koja daje spavaćoj sobi nepotreban utisak ozbiljnosti pa čak i tuge. 

Ne propustite