Holesterol može da izazove infarkt ili moždani udar: Ove namirnice će vam pomoći da kontrolišete vrijednosti masnoća u krvi
Pazite na svoje zdravlje
Loš holesterol LDL je lipoprotein niske gustine i vodeći faktor rizika za nastank kadridovaskularnih oboljenja i poremećaja nivoa masnoća u krvi. LDL taloži se na unutrašnje zidove krvnih sudova i tokom vremena usled plaka dolazi do sužavanja krvnih sudova, ali to može da se spriječi ishranom:
Loš holesterol može se regulisati čašom crvenog vina
Crveno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u kožici grožđa, ova supstanca može spriječiti oštećenje krvnih sudova i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, ali i sniziti loš holesterol. Stručnjaci naglašavaju da konzumiranje previše al*ohola može izazvati niz drugih zdravstvenih problema, pa da ne preterujemo sa upotrebom. Jedna čaša crnog vina uz ručak sasvim je dovoljna količina.
Čaj i orašasti plodovi
I zeleni i crni čaj su puni antioksidansa koji mogu sniziti masnoće u krvi. Pravilno pripremljen čaj bez dodataka šećera i krema može imati veoma povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem.
Orašasti plodovi su bogati polinezasićenim masnim kiselinama. Bademi, orasi ili pistaći mogu smanjiti loš holesterol. Mogu se koristiti samostalno ili kao dodatak salatama, ograničite se ipak na orašaste plodove bez dodataka soli i ne preterujete s količinom jer su ovo veoma kalorične namirnice.
Žitarice od cijelog zrna i riba
Ječam, ovsena kaša i integralni pirinač bogati su rastvorljivim vlaknima, koja snižavaju LDL holesterol tako što utiču na apsorpciju holesterola. Umjesto tjestenine od belog brašna koristite one sa cijelim zrnom. Preporuka je i da se, na primjer, jutarnja ovsena kaša upotpuni voćem bogatim vlaknima poput banane ili jabuke.
Stručnjaci posebno preporučuju masne morske ribe losos, tunjevinu, sardinu, skušu koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu da smanjuje nivo triglicerida u krvi. Preporuka je da se neka od ovih vrsta ribe naše barem dva put sedmično u jelovniku.
Maslinovo ulje i soja
Maslinovo ulje savršena je namirnica koja može da reguliše vrednosti lošeg holesterola. Savet je da se koristimo maslinovo ulje sa malo mljevenog bijelog luka i mljevene paprike kao preliv za satu.
Soja i sojini proizvodi mlijeko i tofu bogati su proteinima. Veruje se da 25 grama soje može za 5 do 6 odsto, smanjiti nivo holesterola. Savjet je da grickamo edamame, mahune od nezrele soje, u činiju žitarica možemo da dodamo sojino mlineko.
Pasulj i sočivo
Pasulj i sočivo su namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, koja se vezuju za holesterol i na taj način uklanjaju loše masnoće iz organizma. Smatra se da porcija pasulja može za 5 odsto smanjiti nivo lošeg LDL holesterola.
Voće i povrće borci protiv lošeg holesterola
Kruške i jabuke su voće sa puno pektina, vrste vlakana koja može sniziti holesterol. Skoro sve vrste povrća su bogate biljnim vlaknima, a sadrže malo kalorija. Fitosteroli, poznati i kao biljni steroli su jedinjenja sličnih holesterolu. Na nivou ćelijskih struktura fitosteroli si pandan holesterolu, ono što je holesterol za ljudske ćelije to su fitosteroli za biljne ćelije.
Biljni steroli štite organizam od viška holesterola. Čaša jogurta ili soka od pomorandže bez dodataka šećera obogaćena je biljnim sterolima, koji mogu za 6 do 15 odsto smanjiti nivo holesterola u našem tijelu.