Fotografiju kupio za 2 dolara, a danas vrijedi milione

Magazin
Fotografiju kupio za 2 dolara, a danas vrijedi milione
Fotografija odmetnika s Divljeg zapada Billyja the Kidda, za koju je jedan kolekcionar platio dva dolara u prodavnici stare robe, sada vrijedi više miliona dolara

Fotografija odmetnika s Divljeg zapada Billyja the Kidda, za koju je jedan kolekcionar platio dva dolara u prodavnici stare robe, sada vrijedi više miliona dolara, prenosi Guardian.

829

Riječ je o drugoj fotografiji Henryja McCartyja, poznatog kao Billy the Kidd, čija je autentičnost potvrđena. Na slici se vidi Billy Kidd kako sa svojom bandom Regulatori (Regulators) 1878. negdje u Novom Meksiku igra kroket, britansku sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. vijeka postala popularna i u SAD.

Izblijedjelu sliku je 2010. godine pronašao kolekcionar Randy Guijarro, a ona je bila među gomilom drugih fotografija u kartonskoj kutiji u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno.

Fotografiju je platio dva dolara, a procjenjuje se da sada vrijedi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Billyja the Kidda iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

Autentičnost slike je potvrdila kompanija Kagin, specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Billyja Kidda zajedno s nekoliko članova Regulatora, kao i prijatelja i članova porodice.

Slika napravljena na vjenčanju u ljeto 1878, nekoliko mjeseci prije nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukobu koji postao poznat kao "Rat u okrugu Lincoln".

Stručnjaci iz Kagina isprva su bili skeptični kada im je donijeta fotografija, jer, prema riječima Davida McCarthyja iz te kompanije, "originalna fotografija Billyja Kidda je sveti gral Western Americana."

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli i lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Chaves, gdje su nađeni i ostaci zgrade sa slike.

Dokumentarac o pronalasku ove slike televizije Nacional Geographic bi trebalo da bude emitovan ovog mjeseca.

Billy the Kidd je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi, mada se sada vjeruje da ih je bilo osam. Ubio ga je, prema najprihvaćenijoj verziji, šerif Pat Garrett 1881. godine.

 

Ne propustite