JAKO VAS BOLI POTILJAK, OPREZ: Evo šta to može značiti, ne ignorišite

Porodica i zdravlje
JAKO VAS BOLI POTILJAK, OPREZ: Evo šta to može značiti, ne ignorišite
-

Potiljačna bol nekada se manifestuje jakom osetljivošću pogođene regije, pa je pojedinim pacijentima nekad nemoguće da spavaju na jastuku ili peru kosu

Okcipitalna neuralgija manifestuje se jakim bolom u potiljačnom dijelu glave, najčešće na području gde se završava rast kose. Pacijenti se najčešće žale na oštar ili probadajući bol na mestu velikog, malog ili trećeg okcipitalnog ili potiljačnog živca. Ovaj bol nikada nije posljedica samo jednog stanja, uglavnom se povezuje sa povredama vrata, posljedica je naglih pokreta glave, često u sportu. Bol je nekada isprovociran i napetim mišićima vrata, lezijama ili tumorom vrata, može biti posljedica i neke infekcije.

Jak potiljačni bol dopire do jednog oka
Simptomi se javljaju na jednoj strani glave. Pacijenti nekada osjećaju da im bol dopire do jednog oka. Potiljačna bol nekada se manifestuje jakom osjetljivošću pogođene regije, pa je pojedinim pacijentima nekad nemoguće da spavaju na jastuku ili peru kosu. Kod jednog dela pacijenata javlja se ukočenost.

Jak potiljačni bol javlja se i spontano
Okcipitalna neuralgija se javiti spontano ili kao rezultat uklještenja nerava u vratu, usljed na primjer artritisa ili neke povrede.

Stručnjaci naglašavaju da se ova neuralgija razlikuje od bola koji se iz gornjih vratnih pršljenova prenosi na potiljačnu oblast. Okcipitalna neuralgija često se zapaža kod sportista, kao posledica kompresije (pritiska) na nerv.

Neke terapije se ne preporučuju
Ne postoji samo jedna dijagnostička metoda kojom se može otkriti okcipitalna neuralgija. Jaka potiljačna bol kod okcipitalne neuralgije može se ublažiti primenom lokalnog analgetika, koji će blokirati odgovarajući nerv. U najtežim slučajevima moguć je operativni zahvat.

Lijekovi i set od tri injekcije steroida, sa ili bez botulin toksina, mogu da „smire“ preaktivne nerve. Neki pacijenti dobro reaguju na ovu terapiju, ali jedan dio i poslije primene ove terapije osjeća jake bolove. Ove osobe su kandidati za hirurško liječenje. Stručnjaci nekada primijenjuju i spaljivanje nerva radio-talasnom sondom ili terapiju malim dozama toksina. Ove terapije nisu uvijek najbolji izbor jer je moguće trajno oštećenje nerava.

Koliko dugo išijas traje i da li može da ukaže na pojavu neke druge bolesti

Hirurške opcija uključuje dekompresiju većih potiljačnih nerava. Hirurg pravi rez na zadnjem dijelu vrata kako bi otkrio veće okcipitalne nerve i oslobodio ih od okolnog vezivnog tkiva i mišića koji ih možda dodato pritiskaju. Operacija obično traje oko dva ili tri sata i radi se u opštoj anesteziji. Pacijenti se često oporave u roku od dvije nedelje poslije operacije, ali u nekim slučajevima ni operacija nije od pomoći, jer se bol ponovo vraća.

(Eklinika.rs)

Ne propustite