DA LI IMATE GASOVE I ZATVOR! Obratite pažnju, problemi sa želucem mogu prikriti karcinom jajnika!

Porodica i zdravlje
DA LI IMATE GASOVE I ZATVOR! Obratite pažnju, problemi sa želucem mogu prikriti karcinom jajnika!
Godišnje oko 3,8 hiljada žena boluje od raka jajnika, polovina njih umire

Godišnje oko 3,8 hiljada žena boluje od raka jajnika, polovina njih umire.

Simptomi želuca mogu biti maska ne samo raka jajnika, već i drugih karcinoma – objašnjava prof. dr n.med Marius Bidzinski, nacionalni konsultant u oblasti onkološke ginekologije, šef ginekološke onkološke klinike Nacionalnog instituta za onkologiju u Varšavi.

Žene posjećuju svog ljekara prekasno u uznapredovalom stadijumu bolesti. Na kasno otkrivanje raka jajnika utiče, između ostalog, i još uvijek u mnogim dijelovima zemlje nejednak pristup ljekarima i medicinskim uslugama, ili tabui vezani za ženske bolesti.

„Dešava se da pacijenti imaju gastrointestinalne tegobe i da se liječe dugim nedeljama u ordinacijama opšte prakse ili gastroenterologa. U međuvremenu, ako poslije 3-4 nedelje liječenja gastrointestinalnih poremećaja nema efekta, a žena je u menopauzi, onda vrijedi posjetiti ginekologa na pregledu, jer možda uzrok njenih tegoba leži negdje drugdje.

Nije svaki tumor na jajniku rak jajnika

Još uvijek postoji vjerovanje da probleme sa crijevima izazivaju samo bolesna crijeva, a žene se plaše dijagnoze i taj strah ih tjera da izbjegavaju ljekare, radije bi da žive u neznaju. Stoga, u kontekstu raka jajnika, vrijedi naglasiti da nije svaki tumor na jajniku rak jajnika.

"Očigledno, tumori jajnika nisu tako rijetka patologija. Mnogi od ovih tumora su neonkološki tumori, upalni tumori povezani sa endokrinim poremećajima. Nekoliko procenata ovih tumora se ispostavilo da su neoplazme. Želio bih da razbijem stereotipni pogled na ovu bolest da ako imam rak jajnika umirem, jer nije tako.

Danas imamo mnogo mogućnosti i načina da čak i pacijenti sa uznapredovalim karcinomom mogu da žive 5 ili 10 godina ako ih liječi stručni tim, sa pristupom savremene tehnologije i lijekovima nove generacije“ – objašnjava prof. dr hab. n. med Marius Bidzinski.

 

 

 

Ne propustite