MNOGI NISU ZNALI

SPISAK IMENA KOJA SU ZAKONOM ZABRANJENA: Budite pažljivi pri odabiru imena za vašu djecu

Objavljeno:06.07.2022 - 21:02
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Ljudi kada trebaju da dobiju dijete tragaju za imenom koje će im se najviše svidjeti za njihovo dijete. Ali u nekim zemljama svijeta postoje imena o kojima roditelji ne mogu razmišljati jer su zakonom zabranjena.

Tako recimo u Francuskoj od 2015. godine zabranjeno je da roditelji djeci daju ime Nutella. U Švedskoj ni jedno dijete se ne smije zvati Ikea, a pošto na japanskom "akuma" znači đavo, to je im zakonom zabranjeno u ovoj zemlji.

blizanci-bebe-sutterstock-01

Na Novom Zelandu zabranjeno je ime Lucifer, a u Meksiku Facebook.

U pojedinim dijelovima zemlje susrećemo se sa imenima kao što su Višnja, Malina i slično, a u Maleziji od 2006. godine vlasti su zabranile da se djeci daju imena po nazivima namirnica.

Zanimljivo je i to da u Maleziji detetu ne možete dati ime koje se povezuje sa prirodom ili životinjom, jer bi to bila velika uvreda.

U Švicarskoj dijete se ne može zvati po imenima robnih marki.

Da roditelji zaista imaju čudne ideje kada je odabir imena u pitanju, potvrđuje i činjenica da su roditelji u nekim državama svojoj djeci htjeli da daju imena kao što su Fejsbuk, Nutela, Ikea, Supermen, Šanel, Mercedes...

Također, u Srbiji su zabilježeni slučajevi čudnih imena, kao što su Mirođija, Duga, Hajdi, Svila, Pepeljuga, Mrgud, Galeb, Tarzan i mnoga druga.

Izvor:  Radio Sarajevo