STRES POVEĆAVA RIZIK OD OVE 3 BOLESTI - LJEKARI UPOZORAVAJU: Kada ste često napeti i nervozni, ovo se dešava u tijelu

Porodica i zdravlje
STRES POVEĆAVA RIZIK OD OVE 3 BOLESTI - LJEKARI UPOZORAVAJU: Kada ste često napeti i nervozni, ovo se dešava u tijelu
,

U  užurbanoj svakodnevici često se suočavam sa stresnim situacijama, napeti smo, nervozni...

Okidači za stres su svuda oko nas, zato je važno da stalno radimo na sebi svom unutrašnjem miru, emotivnoj ravnoteži, da se konsultujemo sa stručnjakom kada za to postoji potreba i da se prema sebi ophodimo sa više nježnosti.

Osim što nepovoljno utiče na mentalno zdravlje, stres može izazvati i negativne promjene kada je riječ o fizičkom stanju organizma.

 Evo koja 3 zsravstvena problema mogu biti uzrokovana stresom:

1. Nedostaci vitamina i minerala - Zdrava i izbalansirana ishrana neophodna je kako bi vaše tijelo imalo dovoljno hranljivih materija. Ipak, stres iscrpljuje mnoge minerale i vitamine neophodne za funkcionisanje tijela, smanjujući vašu sposobnost da svarite hranljive materije koje unosite. Bez pravilnog varenja i apsorpcije, ne možete pretvoriti hranu u energiju koja vam je potrebna da nastavite.

Na primjer, magnezijum, mineral neophodan za regulaciju nervnog sistema, zdravlje mišića, krvni pritisak, san i sintezu proteina, jedan je od minerala koji su najviše iscrpljeni stresom. Isto tako, vitamin B koji pomaže u stvaranju enzima neophodnih za varenje i u formiranju novih crvenih krvnih zrnaca i za mnoge druge funkcije u tijelu, može biti narušen pretjeranim stresom.

Kod mnogih ljudi se pod stresom povećava apetit, usporava metabolizam, imamo povećanu želju za slatkišima i nezdravom hranom... Zato je prilikom stresnih situacija obratiti pažnju kakvu hranu konzumiramo, šta je ono što unosimo u naš organizam i paziti na količinu.

2. Adrenalni umor - Ukoliko ste stalno pospani i iscrpljeni, teško ustajete iz kreveta, umorni ste čak i kada spavate dovoljno, zbog toga ste razdražljivi i nervozni. Stres može nepovoljno uticati na kvalitet sna, uzrokovati nesanicu, ali i učiniti da se osjećate umorno i nakon prespavanih noći. Konstantan osjećaj umora povezan je i sa nadbubrežnom žlijezdom koja pomaže da se izborimo sa stresnim situacijama, ali ako smo stalno nervozni, počinje da luči hormone poput kortizola (hormona stresa) i adrenalina. Organizujte svoj raspored, pronađite način da se posvetite sebi i svpojim potrebama i ne zaboravite da se odmorite i opustite. Uvijek imajte vremena za sebe!

3. Bolesti jetre, žučne kese i stomaka - U dodiru sa stresom, besom, frustracijama, neodlučnostima, ogorčenosti i nemogućnosti da preuzmete više odgovornosti, vaši organi mogu biti ugroženi. Oboljenje koje se često javlja kao posljedica stresa jesu gastritis i čir na želucu. Stalna izloženost stresu donosi probavne probleme, a zatim i loše utiče na organizam u cjleosti.

Izvor: Sensa

Ne propustite