MJESEC DANA SAM PILA 4 L VODE DNEVNO, NISAM OVO OČEKIVALA! Objasnila šta se dogodilo, pa upozorila na neželjeni efekat!

Objavljeno:03.07.2022 - 15:18
A A A Times Arial

Djevojka je odlučila da mjesec dana pije čak četiri litre vode dnevno, pa detaljno opisala kako je to uticalo na njen organizam.

Redovan unos vode je veoma važan za celokupno stanje organizma, a jedna djevojka je odlučila da mjesec dana pije četiri litre vode dnevno. To je i više od preporučenog unosa, a ona ističe da je osetila brojne prednosti, ali i neželjene efekte.

Evo kako je izgledalo njeno iskustvo:

Osjećala sam se manje nadutom

"Voda za piće pomaže vašem digestivnom sistemu da se pokrene. Ako ne pijete dovoljno vode, možete dobiti opstipaciju, a ako se to desi, možete osjećati nadutost.

To ne znači da nisam i dalje povremeno bila naduta. Ako sam pojela veliki obrok ili konzumirala previše soli, osjetila bih kako mi se stomak širi. Međutim, voda mi je pomogla da to prebrodim i nisam stalno osjećala nadutost ili nelagodu", rekla je.

Imala sam glavobolje

"Ovo je za mene bio najinteresantniji neželjeni efekat. Ako ne pijete dovoljno vode, postajete dehidrirani. Jedan od neželjenih efekata dehidratacije je glavobolja. Međutim, da li ste znali da i dalje možete dobiti glavobolju, i to ako pijete previše vode?", rekla je djevojka i dodala:

"Ako pijete previše vode, možete se izložiti riziku od hiponatremije. Hiponatremija se može desiti kada je nivo natrijuma u ​​tijelu prenizak. To se dogodi kada stalno pijete vodu i vaše tijelo zadržava veliki dio. To onda može izazvati razblaživanje natrijuma u ​​vašem tijelu.

Jedan od simptoma hiponatremije može biti glavobolja. Ostali neželjeni efekti mogu uključivati mučninu, umor, pa čak i konfuziju. Iako sam osjetila neku mučninu i umor, to, na sreću, nije bilo dovoljno dosljedno da bih ga označila kao zabrinjavajuće", objasnila je.

Stalno sam išla do toaleta

"Očekivala sam da će se ovo desiti. Popila sam toliko vode da sam stalno trčala da nađem toalet, da oslobodim bešiku od svih napetosti", rekla je.

Žudjela sam za još vode

"Ovo se dešavalo više tokom prve dvije nedelje, jer sam prvi put počela da pijem toliko vode. Mislim da je moje tijelo u početku bilo u stanju šoka, jer sam prešla sa minimalne količine vode na skoro 4 litre. Poslije prve nedelje pijenja toliko vode, shvatila sam da ću, ako odem sat vremena ne konzumirajući ništa, ožednjeti i imati želju da popijem još vode", objasnila je i dodala:

"Bilo da je ovo psihološki ili ne, bilo mi je zanimljivo da mi tijelo govori da pijem više vode. Rekla bih da je ovo prednost, jer je moje tijelo priznalo da treba češće da pijem vodu".

Češće sam se osjećala sitom

"Rečeno je da je voda odlična za vaš metabolizam, a nakon mog testa, mogu potvrditi da je to istina. Uobičajeno govoreći, voda pomaže da se "isperu" masti iz tijela. Studije su takođe pokazale da voda može da poveća potrošnju energije vašeg tijela i pretvori uskladištenu mast u gorivo.

To što sam duže osjećala sitost, bio je odličan način da prestanem da grickam nepotrebnu i nezdravu hranu. Ako nastavim sa ovim procesom, vjerovatno bi mi pomoglo u gubitku težine, pošto sam prestala da unosim višak kalorija", objasnila je.

Šta je naučila ispijanjem vode?

"Definitivno ne moram neprekidno da pijem oko 4 litre vode dnevno. Vjerujem da je to imalo svoje koristi, ali ne želim da se stalno mučim da pijem toliko vode tokom dana.

To me je natjeralo da priznam koliko treba da popijem. Međutim, osim činjenice da sam ovu veliku flašu vode morala da nosim sa sobom gdje god sam išla, to je bila više gnjavaža nego što je bilo potrebno. Držaću se prosječne količine vode, a možda i malo više, ako osjećam da mi je potrebno", rekla je ona.


(MONDO/Informer)