Lisičansk u potpunom okruženju, borbe se vode u samom gradu

Objavljeno:03.07.2022 - 12:31
A A A Times Arial

Foto: EPA

Ruske snage opkolile su istočni ukrajinski grad Lisičansk, posljednje veliko ukrajinsko uporište u regiji Luhansk, i borbe se vode u samom gradu, prenijele su svjetske agencije pozivajući se na ruske vojne izvore.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk i sada se bore protiv ukrajinskih snaga u samom gradu.

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ukrajina ne odgovara

Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

Rusija je usredotočena na istjerivanje ukrajinskih snaga iz pokrajina Luhansk i Doneck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine.

Ukrajinski glavni stožer ranije je u nedjelju, dan nakon što je Kijev tvrdio da je grad još u ukrajinskim rukama, priznao da ruske snage "učvrščuju položaje u Lisičansku".

"U regiji Donecka okupatori se koncentriraju na učvrščivanje svojih položaja u gradovima Lisičansk i Verhnjokamjanka", objavio je ukrajinski glavni stožer.

Proruski separatisti objavili slike i snimke iz Lisičanska

U subotu su proruski separatisti objavili zauzimanje Lisičanska, na što je Kijev odgovorio da je taj strateški važan grad i dalje pod njegovom kontrolom.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je i da je pogođena vojna infrastruktura u istočnom ukrajinskom gradu Harkivu, kao i baza koju koriste strani borci u predgrađu Mikolajiva na jugu zemlje.