NAPOKON OTKRIVENA TAJNA: Evo čemu služe 2 dugmeta na vodokotliću!

Kiosk
NAPOKON OTKRIVENA TAJNA: Evo čemu služe 2 dugmeta na vodokotliću!
Ovo pitanje je mučilo mnoge

Ovo pitanje je mučilo mnoge.

Toaleti sa dvostrukim ispiranjem, troše više vode nego obični vodokotlići, saopšteno je prema novim istraživanjima.

Budući da toliko toaleta sa dvostrukim ispiranjem neprekidno teče, gubici vode sada premašuju količinu vode koju bi trebalo da uštede na nacionalnom nivou - rekao je za BBC Andrev Tucker, menadžer za efikasnost vode u kompaniji Thames Vater.

- Količina gubitka vode je svakim danom sve veća, kako se sve više ljudi renovira starije toalete, zapravo nastaju veći problemi. Kada se pravilno koriste, modeli sa visokom efikasnošću mogu da uštede do 68 procenata više vode u odnosu na konvencionalni toalet sa malim protokom - dodao je.

Tradicionalni toaleti koriste sistem sifona, ručka prisiljava veliku količinu vode u cijev. Kada vazduh udari u sifonsku cijev, prestaje se i sa usisavanjem vode. Većina toaleta sa dvostrukim ispiranjem koristi padajući ventil, koji se nalazi pod vodom na dnu rezervoara.

Umjesto da se oslanja na sifone, za obavljanje posla koristi gravitaciju, što znači da bi trebalo da koristi manje vode za svako ispiranje.

Ali taj ventil se lako može zaglaviti mineralnim naslagama ili drugim otpadom, zbog čega se toalet neprekidno puni. - Sifon neće curiti dok bi izlazni ventil - ako pogledamo cifre koje imamo - mogao procuriti u roku od nedelju dana od ugradnje. Mogle bi proći dvije godine, ali će ipak procuriti- rekao je za BBC Džejson Parker, generalni direktor proizvođača vodovoda Tomas Dudel.

Ipak, iako su toaleti sa dvostrukim ispiranjem najtraženiji, Parker želi da oni budu zabranjeni u Velikoj Britaniji.

- Ako ozbiljno razmišljamo o trošenju vode i želimo da je zaustavimo, jedini način da to učinimo je vraćanje sifona. Ono što on napominje je i da polovina kupaca, ne koristi pravilno ovaj vodokotlić. Ili koriste pogrešno dugme ili stiskaju oba, što automatski znači i veću potrošnju vode.

Iako su skuplji od ostalih tipova toaleta sa malim protokom vode, mnogi potrošači vjeruju da će dugoročno uštedjeti novac sa nižim računima za vodu.

Ne propustite