SPAVATE LI BEZ ODJEĆE PREKO LJETA? Iako mnogi tvrde da je zdravo, stručnjaci misle drugačije!

Kiosk
SPAVATE LI BEZ ODJEĆE PREKO LJETA? Iako mnogi tvrde da je zdravo, stručnjaci misle drugačije!
Istraživanja su pokazala suprutno od onog što smo mislili

Istraživanja su pokazala suprutno od onog što smo mislili.

Kada dođe toplije vrijeme, gledamo da spavamo što laganije obučeni. Tako se osjećamo lijepše jer dozvoljavamo koži da diše i da se rashlađuje.

 Kada tako gledamo na stvari, gola koža bi trebala tako najbolje da diše ali izgleda da ipak nije baš sve tako i da je ovakva praksa  kontraproduktivna.

- Vidjela sam mnogo savjeta o spavanju bez odjeće. Ali to vam baš i neće biti od velike pomoći jer ćete ubrzo shvatiti da kada na sebi nemate sloj tkanine koji bi upijao znoj koji se skuplja na tijelu, onda vam to baš i ne pomaže da se rashladite.

Dakle, nošenje pamučne pidžame, ili bilo čega što će uklaniti znoj sa vašeg tijela, vam može biti od veće koristi nego da spavate skroz nagi - objasnila je Sofi Bostok je stručnjak za spavanje.

-  Razlog zbog kojeg imamo toliko poteškoća sa spavanjem kada je vruće je zato što ljudima pad tjelesne temperature predstavlja stimulans za uspavljivanje. Budući da tokom ljeta kasnije pada mrak, to takođe podstiče naš organizam da duže ostane budan, a nas spriječava da se pravilno opustimo prije odlaska na spavanje - zaključila je dr Bostok.

 

Ne propustite