Znate li koja je pjesma?

TITO JE OVU PJESMU STROGO ZABRANIO, A EVO ZBOG ČEGA: Da nije bilo Jovanke, nikad je ne bismo čuli (VIDEO)

Objavljeno:27.06.2022 - 14:42
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Pjesma, koju je nakon velikog broja samou,bistava Tito zabranio, zove se "Pluća su mi bolna" i smatra se jednom od najtužnijih pjesama koja je ikad napisana na jezicima sa naših prostora.

Njen autor je Dragiša Nedović, koji je pisao i poznatu staru pesmu "U lijepom starom Višegradu", kao i veoma popularnu "Stani, stani Ibar vodo", zatim "Kome šumiš, oj Moravo", "Negde u daljini pogled mi se gubi", "Na Moravi vodenica stara", "Šumadijo rodni kraju","Kome šumiš, oj Moravo", "Igra kolo kraj Nišave", "Zarudela zora na Moravi", "Beograde, grade na Dunavu", i mnoge druge. Život ga nije štedeo i bio je na korak od smrti 1941. godine kada je već bio izveden pred streljački vod u Šumaricama u Kragujevcu. U poslednjem trenutku su ga, kao poznatog tekstopisca, odvojili na stranu i izbegao je sudbinu mnogih Kragujevčana. Kraj Drugog svetskog rata dočekao je u nemačkom radnom logoru u Dormagenu.

Po povratku u Kragujevac nekoliko godina po okončanju rata, tačnije 1950. saznao je da je oboleo od tuberkuloze. Tada je i napisao pkesmu "Pluća su mi bolna" čiji tekst glasi:

"Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živjeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvijek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bijednoga života

Jer ja sreće nikad, osjetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, sretan nisam bio."

Pesmu je prvi izveo Zaim Imamović, ali je ona veoma sugestivno djelovala na slušaoce, te je u to vrijeme širom Jugoslavije zabilježen veliki broj samoubistava ljudi oboljelih od tuberkuloze.

Priča se da su tada Centralni komitet i Tito odlučili da se ploča povuče iz prodaje i zabrani njeno izvođenje, uz objašnjenje da navodi na samoubistvo. Tek kada je 10 godina kasnije jednom prilikom Jovanka Broz, za koju se neko vrijeme pričalo da je bolovala od ove bolesti, naručila ovu pjesmu na jednom slavlju, zabrana je prekinuta.

Nažalost, iako se izlečio od tuberkuloze, došli su problemi sa srcem. Od posljedica srčanog udara je 1966. preminuo u 49. godini života. Iza sebe je ostavio sina Aleksandra, kćerku Radu i oko 800 pjesama.