KRPELJI, KOMARCI, MUHE I PČELE VOLE OVE BOJE: Izbjegavajte ih ako želite mir dok odmarate!

Kiosk
KRPELJI, KOMARCI, MUHE I PČELE VOLE OVE  BOJE: Izbjegavajte ih ako želite mir dok odmarate!
Ljeto je savršeno vrijeme za roštiljanje, kampovanje i druge aktivnosti u njedrima prirode.

Ljeto je savršeno vrijeme za roštiljanje, kampovanje i druge aktivnosti u njedrima prirode.

Nažalost, čak i najidiličniji pejzaž ima svoje nedostatke, jer kada se odmaramo na svježem vazduhu moramo izbjegavati komarce, mušice i krpelje. Ovo se može sprečiti na nekoliko načina. Boje odjeće koju nosimo takođe nas čine manje ili više privlačnim za insekte.

Dobra odjeća je neophodna

Komarci "vole" da zuje oko uha i ujedaju bez milosti. Na livadama i baštama ima pčela i raznih sitnih mušica, dok se krpelji mogu donjeti ne samo iz šume, već i iz gradskog parka ili travnjaka u blizini kuće. Insekti mogu biti ne samo problematični, već i opasni. Dok ujed crne muhe ili komarca ne predstavlja ozbiljniju pretnju, ali drugačija je situacija sa pčelama i rizikom od alergija, ili sa krpeljima i mogućnosti razvoja lajmske bolesti ili krpeljnog encefalitisa.

Da bi se izbjeglo nepoželjno druženje sa ovim insektima, vrijedi pribjegavati raznim mjerama. Takođe je važno da se obučete na odgovarajući način.

Boje koje ih privlače

Istraživanje naučnika sa tri različita univerziteta u SAD-u i Njemačkoj pokazalo je da je veća vjerovatnoća da će komarci ciljati određene boje kada otkriju izvor ugljen-dioksida. Najatraktivnije boje za njih su crvena i narandžasta, a privlače ih i crna i plavo-zelena. Zauzvrat, boje poput bijele, plave, zelene i ljubičaste će izbjegavati, jer im nisu toliko privlačne.

Krpelji

Postoji vjerovanje da krpelja privlači bijela boja, ali ovi nemaju oči, već imaju čeljusti sa receptorima koji bilježe koncentraciju ugljen-dioksida i mliječne kiseline u znoju, kretanju vazduha i toplotu. Ovo im je dovoljno da uspiješno ciljaju svoje žrtve. Stručnjaci smatraju da tokom izleta na livade ili u šumu vrijedi izabrati, suprotno onome što se vjeruje, jarke boje odjeće, jer će se na njima lakše uočiti tamni krpelji.

Pčele

Pčele mogu biti posebno opasne za ljude alergične na njihov otrov. Ako želimo da izbjegnemo njihovo društvo, bolje je izbjegavati odjeću u bojama kao što su plava, ljubičasta i zelena. Ali i nijanse crvene i narandžaste su privlačne pčelama.

Ne propustite