Pjongjang negirao hakerski napad

Internet
Pjongjang negirao hakerski napad
Vlasti Sjeverne Koreje su danas odlučno negirale odgovornost za hakerske napade na "Sony Pictures"...

Vlasti Sjeverne Koreje su danas odlučno negirale odgovornost za hakerske napade na kompaniju "Sony Pictures", koja producira film o zamišljenoj zavjeri za ubistvo vrhovnog vođe Sjeverne Koreje.

I pored toga što se u saopćenju negira odgovornost za prošlonedjeljni hakerski napad na kompjuterski sistem "Sonyja" i objavljivanje povjerljivih informacija te kompanije na internetu, portparol sjevernokorejske Nacionalne komisije za odbranu je istakao da je to "opravdani čin pristalica i simpatizera" poziva Pjongjanga svijetu da se odazove "pravednoj borbi" protiv američkog imperijalizma, prenijela je agencija AP.
 
"Ne znamo gdje se u Americi nalazi 'Sony Pictures' i zbog kojih nedjela su postali meta napada, niti imamo potrebu da nešto znamo o tome. Ali znamo da baš 'Sony' producira film koji podržava teroristički čin i ugrožava dostojanstvo vrhovnog vodstva Sjeverne Koreje", navodi se u saopćenju.

Film koji "Sony" producira će se zvati "Intervju", a to je komedija o zavjeri za ubistvo Kim Jong-una u kojoj će glumiti Seth Rogen i James Franco.
Zvanični Pjongjang je saopćio da su njihovi neprijatelji, SAD i Južna Koreja, "neosnovano povezali hakerski napad" sa Sjevernom Korejom.
 
"SAD treba da znaju da širom svijeta ima puno pristalica i simpatizera Sjeverne Koreje, kao i boraca za mir, koji su izvršili hakerski napad na 'Sony Pictures'. Ta opravdana reakcija će jačati kako bi uništila zla djela", navodi se u saopćenju.

Neki stručnjaci za sajber bezbjednost su naveli da su uočili velike sličnosti između kodova upotrebljenih u hakovanju "Sony Picturesa" i hakerskim napadima na južnokorejske kompanije i državne agencije iz prošle godine, za koje Zapad također optužuje Sjevernu Koreju.

Ne propustite